Közélet

Szent Patrik nap: az írek zöld nemzeti ünnepe

Ma van az írek nemzeti ünnepe, a Szent Patrik nap, amit Írország egyik védőszentje tiszteletére, Szent Patrik tiszteletére tartanak, március 17-én, azon a napon, amelyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.
Március 17-e munkaszüneti nap Észak-Írországban, Írországban, Montserratban és Newfoundland és Labrador kanadai tartományban. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap – olvasható a Wikipédián. A korábbi években, ahogy minden évben mindenki zöldbe öltözik, de már korábban, az ünnepet megelőző hetekben tele van a polc mindenféle Szent Patrik ünnepére készített kellékekkel, amikkel még látványosabbá, hangulatosabbá lehet tenni az ünnepet.
Amerikában, New Yorkban idén törölték az ír közösség Szent Patrik-napi szokásos felvonulását és ünnepségsorozatát, amelyet pedig 1762 óta minden évben megtartanak a koronavírus miatt. A Manhattan szívében lévő és mindig nyüzsgő Times Square – a televíziók tudósításai szerint – kihalt.

Szent Patrik-nap alkalmából lóheremintás sállal és zöld cilinderrel díszített kacsaszobrok a massachusettsi Bostonban 2017. március 17-én, az írek védőszentjének ünnepén. Ezen a napon Szent Patrik térítő püspök 461-ben bekövetkezett haláláról emlékeznek meg. (MTI/EPA/C. J. Gunther)

De ki is volt Szent Patrik, és miért ünneplik meg?
Szent Patrik Írország védőszentje. Britanniában született kb. 387-ben, de 16 évesen ír rablók elrabolták. Ezután hat évig ír földön szolgált (pásztorként), míg végül sikerült visszaszöknie. A története itt érdekes fordulatot vett: belépett a keresztény egyházba, járt Franciaországban és a feltételezések szerint Rómában is, majd papként visszatért Írországba, hogy megkeresztelje az íreket (nem nehéz a történetben felfedezni a jézusi megbocsátást). Itteni életéről és munkásságáról keveset tudunk – vannak források, melyeket kritikus szemlélettel kell fogadni, mert a legtöbbet jóval halála után írták -, egy azonban biztos: sikerrel járt. Halálának időpontja is kérdéses: valószínűleg 461. március 17-én halt meg – innen kiderül, hogy ma tulajdonképpen halálának napját ünnepeljük. Ez eddig egyházi ünnepnek tűnik, de valójában nem sok köze van ahhoz: ezen a napon az írek magukat ünneplik, az államukat, a nemzetüket. Ez az egyetlen saját nemzeti ünnepük.
Az írek a saját nemzetüket ír termékekkel és ír kultúrához köthető szokásokkal ünneplik meg. Ilyenkor hordószámra folyik a Guinness sör, felvonulásokat tartanak karneváli hangulatban, szól az ír népzene, és mindenki zöldbe öltözik, hogy hódoljon Paddynek, az ír nemzetnek, az ír hagyományoknak, a manóknak, a tündéreknek, a szivárvány végén elásott kincses ládának, a háromlevelű lóherének – igen, mindennek, mi Írországhoz köthető – írja az MTI.