Gyereknevelés

Ezért is fontos, hogy a baba minél jobban aludjon élete első 12 hónapjában

Egy ausztrál kutatócsoport 1500 kisbaba alvási szokásainak tanulmányozása után jutott erre a következtetésre.

Valószínűleg mondanunk sem kell, hogy minden baba más. Vannak jó étvágyúak és rossz evők, akik szeretik a társaságot és akik csak a mamájuk karjában érzik jól magukat, és persze jó alvók, meg nem annyira jó alvók is. Vannak, akik nem akar pihenni, gyakrabban felsírnak, szinte soha nem alusszák végig az éjszakát, és még sorolhatnánk.

Egy friss kutatás szerint öt csecsemőből egynek vannak ilyen és ehhez hasonló alvásproblémái, amiket nemcsak azért kellene komolyabban venni, mert a szülők is kialvatlanabbak lesznek, hanem azért is, mert a tudósok szerint a rossz alvó babáknál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki pszichés problémák később.

Illusztráció (fotó: Shutterstock)

A tanulmányt jegyző ausztrál kutatócsoport 1500 kisbaba alvási szokásait tanulmányozta, illetve őket életük első 12 hónapjában nyomon is követték – anyukáikat kérték meg arra, hogy meghatározott időközönként töltsenek ki egy tesztet a kicsik alvási szokásairól.

És az eredmények összegzése után a tudósok arra jutottak, hogy a rossz alvóknál háromszor nagyobb annak valószínűsége, hogy négyéves korukig valamilyen érzelmi probléma alakuljon ki, illetve tízéves korukra több mint duplájára nő náluk az olyan pszichés rendellenességek kockázata, mint a szeparációs szorongás, a depresszió vagy az obszesszív-kompulzív zavar (OCD).

Ezzel persze nem szeretnénk senkit megijeszteni – csupán tolmácsoltuk a kutatás eredményeit –, annál is inkább, mert a tudományos munkáról beszámoló Daily Mailen a cikk alatt, a komment szekcióban elég sok ellenpéldát írnak az anyukák, hogy örökké síró babáik milyen stramm, kiegyensúlyozott felnőttekké cseperedtek.

Szerintünk – bár a nyugodt alváshoz is fontos mindent megteremteni a babáknak – az a leglényegesebb, hogy minden baba kapja meg a szülőktől azt a szeretetet, aminek köszönhetően akár rosszul, akár jól alszik, végül majd kiegyensúlyozott, boldog ember válhat belőle.