Gyereknevelés

Ezért lehet veszélyes a táskád a kisbabádra nézve

Mindig tedd fel olyan magasra, hogy a kicsi ne érje el, ugyanis a táskád tartalma számos potenciális veszélyt rejthet a babára nézve.

Ha most arra kérnénk, hogy idézd fel, mi minden van a táskádban, valószínűleg te is olyasmiket sorolnál fel, mint a pénztárcád, egy kis apró, a mobilod, egy csomag cukorka vagy rágó, a kedvenc szájfényed vagy rúzsod, más sminktermékek, kézkrém, arckrém, kulcs, vitaminok vagy gyógyszerek, netalán cigaretta vagy e-cigi, illetve a babának szükséges holmik (ha ezeket nem tartod külön táskában).

Ezek számodra egy zsúfolt nap folyamán nélkülözhetetlenek, a kicsire viszont potenciális mérgezés- és fulladásveszélyt jelenthetnek – idézi a gyermekorvosok figyelmeztetését a WebMD.com.

Illusztráció (fotó: Shutterstock)

A kézfertőtlenítők, pénzérmék, cukorkák, gyógyszerek, na és persze a sminkek, krémek ugyanis mágnesként vonzzák a kis kezeket, aminek gyakran van rossz vége: 2002 és 2016 közt az Egyesült Államokban közel 64 700 öt év alatti gyermek került be a sürgősségire kozmetikumokhoz köthető sérülések miatt.

„A kicsik a legkíváncsibb felfedezők, és az anyukájuk táskája igazi aranybánya a szemükben” – nyilatkozta Dr. Eric Owen Tyler, gyerekorvos, az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia egyik igazgatósági tagja.

Tyler doktor azt is elmondta, hogy látott már olyan gyerkőcöket, akik vashiány ellen szedett készítményeket, fájdalomcsillapítókat vagy fogamzásgátló tablettát nyeltek le. Ezek vese- és májkárosodást is okozhatnak, túladagolás esetén pedig végzetesek is lehetnek. És igen, sajnos a gyerekorvos olyan esettel is találkozott, aminek tragédia lett a vége: egy kétéves gyermek valahogy megszerezte a nagymamája szívgyógyszerét, és sajnos nem élte túl az esetet.

Ezzel nem akartunk megijeszteni, és nem is az volt a célunk, hogy mostantól árgus szemekkel figyeld a kicsit – és ha a táskád közelébe megy, máris kiabálj rá… egyáltalán nem. Csak szerettük volna felhívni a figyelmed, hogy jobb az óvatosság. Ezért inkább tedd mindig olyan magasra a táskád, hogy a kicsi ne érje el, ne tudjon hozzáférni a tartalmához, bármennyire érdekli is őt.

Ha ezt nem tudod megoldani, vagy olyan helyen vagytok, ahol nem tudsz rá mindig figyelni (például vendégség, utazás, nyaralás), akkor, ha tudja, hogy a cumisüvegét vagy a kedvenc játékát hol találja a hátizsákban, gondoskodj arról, hogy a többi, rá nézve veszélyes holmit véletlen se tegyétek oda (minden mást pedig olyan, biztonságos tárolóba, ahonnan nem tudja kiszedni).