Gyereknevelés

Unatkozik a gyerek?

Adunk néhány tippet, amivel elfoglalhatja magát, míg te a munkád és az otthoni teendőid közt egyensúlyozva picit utoléred magad.

A legkisebbeknek

1. Bunkerépítés – Emlékszel, milyen remek szórakozás volt gyerekkorunkban, ha bunkert építhettünk? Biztasd a kicsit, hogy a szobájában nyugodtan készítsen ő is magának egy mini rejtekhelyet. Az alapokban te is segíthetsz neki, de aztán egyedül „építkezzen”, hisz ez a lényeg. Aztán egy kis idő múlva, ha majd végeztél egy feladattal, jössz és megkeresed.

Fotó: Shutterstock

2. „Stylist vagyok” – A játék nagyon egyszerű: reggel értékes perceket nyerhetsz, ha a kicsi megpróbálja magának összekészíteni a szettjét. Ő lesz a stylist, ha úgy tetszik. Ha kész, te mint zsűri értékeled, megdicséred, kijavítod illedelmesen, amit elfelejtett, és persze a végén csillagos ötösre pontozod. Ezzel nemcsak azt taníthatod meg a gyerkőcnek, hogy mi mindent kell egy adott évszakban viselni, hanem fejleszted a stílusérzékét is.

Nagyobbaknak

1. Só-liszt gyurma – Erre is emlékezhetsz általános iskolás korodból: milyen remek szórakozás, mekkora móka volt só-liszt gyurmázni! Csemetéd is oda lesz érte, dobd hát össze neki a sajátját: kell hozzá 250 gramm só, ugyanennyi liszt, kicsit több mint egy deci víz és másfél evőkanál étolaj. Gyúrjátok össze neki egy nagy golyóvá – akkor jó, ha nem morzsálódik nagyon, de nem is túl lágy –, aztán formázhat belőle, amit csak szeretne. Filctollal, temperával ki is festheti.

2. Írjanak kézzel levelet – Talán a te gyerkőcöd sem írt még kézzel levelet a barátainak, akik biztosan hiányoznak neki, hiszen nem tudnak együtt lógni az iskolában. Itt van hát az idő, s az alkalom: vesd fel neki ezt a menő retró ötletet! A barátai biztosan örülni fognak, ha a várt messenger üzenetben egy kézzel írott levél lesz, lefotózva.

Fotó: Shutterstock

Mindenkinek

Sima, üres kartondoboz, az univerzális kedvenc – Mert bármi lehet belőle: átalakítható, kívül-belül dekorálható! Kisebb gyerekek a méretesebb dobozokból babaházat, garázst, vagy akár léghajót is fabrikálhatnak, a nagyobbak pedig egyedi módon dekorálhatják és befoghatják tárolódoboznak, vagy a kisebbekből papírzsebkendőtartót készíthetnek. A lényeg, hogy a gyerkőc találja ki, mit szeretne, és alkosson szabadon!