Gyereknevelés

Mit tehetsz, ha a tesók folyton veszekednek?

Most sok családnál különösen aktuális lehet a téma, hisz az otthoni összezártság még gyakoribbá teheti a testvérek közti konfliktushelyzeteket. Adunk pár tanácsot, mit tehetsz ilyenkor.

A testvérek a mesékben általában jó gyerekek, akik nemcsak hogy remekül kijönnek egymással, de segítik is egymást. A valóságban viszont kevés családnál ilyen idilli a helyzet, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Fotó: Shutterstock

Hogy miért vitáznak, veszekednek, verekednek a tesók? Ennek több oka is lehet, például, ha az egyik gyerkőc úgy érzi, a másik többet kap a szülők szeretetéből, akkor testvérféltékenység alakulhat ki. Ha a gyerkőc úgy érzi, ő elvesztette Anya és Apa szeretetét, vagy elkezd ettől félni, ezért nem adja oda a játékát a tesónak, vagy rosszabb esetben ezért csap oda neki.

Ilyenkor a szeretetteljes beszélgetések, gesztusok, egy kis extra törődés, egy közös program csak kettőtöknek sokat segíthetnek. A féltékeny gyerekkel gyorsan meg lehet értetni, hogy mondjuk azért, mert kistestvére született, vagy az öccsével többet kell foglalkozni mert még pici, ő nem veszíti el a szülei szeretetét.

Ha úgy látod, az egyet nem értésnek főleg ez az oka, az is jó ötlet lehet, hogy megkéred a féltékeny nagytesót, segítsen be a kicsi ellátásában, gondozásában, hiszen ő már nagy, tud neked segíteni, és neked szükséged is van a segítségére. Sok gyereknél beválik, hogy amint van feladata és fontosnak érzi magát a családban, már nem a féltékenykedésen lesz nála a fókusz.

Látszólag ok nélküli veszekedések
Igen ám, de mi van akkor, ha látszólag semmi okuk a gyerekeknek arra, hogy veszekedjenek, csépeljék egymást? Talán nálatok is az történik ilyenkor, hogy Anya majd jön, Anya megoldja a konfliktust. Bármekkora a kísértés, ez a szakértők szerint nem túl jó ötlet. Mert ha a gyerekek azt látják, hogy majd Anya jön és kezébe veszi az irányítást, akkor úgy fogják érezni, ez az egész így természetes. Neked pedig nap mint nap lemerítik az energiatartalékaidat a céltalan vitákkal, veszekedésekkel.

Mit tehetsz a békebírói szerep vállalása helyett? Ha már nagyobbak, az is elég lehet, ha határozottan rájuk szólsz: „Azt hittem, okosabbak vagytok már annál, hogy ilyen butaságon veszekedjetek. Szerintem ezt most értelmesen is meg tudjátok beszélni” – aztán csukd rájuk a szobaajtót, és tedd a dolgod. Eleinte valószínűleg nehéz lesz, de bíznod kell bennük és abban, hogy megtanulják kezelni az ilyen helyzeteket.