Életmód

A mag, amely csodát tesz a bőrrel

Ha az ízletes gyümölcsről, a szőlőről beszélünk, nem csupán a húsa, ami nagyon egészséges. Kifejezetten a magja tartalmaz olyan vitaminokat, melyek számtalan jótékony hatással vannak a szervezetre.

A szőlőmag a vitaminokon túl tele van antioxidánsokkal, mint például, a polifenolok. Ezen kívül sok más bioaktív komponensben is rendkívül gazdag.

Fotó: shutterstock/svf74

A szőlőmag rengeteg káliumot, szelént, vasat, mangánt és K-vitamint tartalmaz. Ezek a vitaminok nagyban hozzájárulnak az immunrendszer és a kognitív funkciók működéséhez, illetve az anyagcserét is gyorsítják. Nem hiába tartalmaz sok fogyókúrás termék szőlőmag kivonatot.

A szőlőmagolaj továbbá csodákat tehet a bőrrel. A szőlőmagjából kisajtolt olaj kiváló kozmetikai alapanyag, mivel nagy dózisban tartalmaz E-vitamint, melyet a szép bőr elsődleges vitaminjának tartanak. Az E-vitamin ápolj és hidratálja a bőrt. Véd az irritációk ellen, mint a leégés, vagy a kóros bőr szárazság, mindezen túl az ekcéma ellen is hatásos. Az antioxidáns tartalma pedig sejt regeneráló hatású, így a ránc megelőző készítményként is csodákat tehet.

A szőlőmagnak még van egy érdekes képessége. Mivel nagyon magas az antioxidáns tartalma, így segít megelőzni az érelmeszesedést, így kapszula formában való fogyasztása megelőzheti a korral járó kognitív hanyatlás mértékét. Kutatások bizonyítják, hogy a korai Alzheimer-kór szakaszában lévő betegek sokkal több ideig maradtak tiszta gondolkodásúak, mint akik nem szedték a szőlőmag kapszulát.

Érdemes tehát a szőlőmag kapszulát, vagy a kozmetikai használatra a szőlőmagolajat beszerezni. Hiszen mind az immunrendszerre, mind az anyagcsere működésére, mind a bőrre és a kognitív funkciókra is nagyon jó hatással van. A kapszulából napi 1-et érdemes beszedni, az olajjal pedig elalvás előtt kenjük be az arcbőr és a nyak teljes felületét.