Gyereknevelés

Hogyan beszéljek a gyermekemmel a koronavírusról?

A gyerekek is sokat hallanak a koronavírusról, a betegségről szóló hírek uralják a médiát és a közösségi médiát. Érdemes beszélgetni velük a témáról. Íme néhány tipp az UNICEF-től, hogy miként tegyük.

Az UNICEF összeszedett néhány fontos pontot, miként kezdjünk hozzá, vagy tálaljuk a helyzetet a gyerekeinknek.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

1. Hallgassuk meg őket. Valóban szeretne a gyermek erről a témáról beszélni? Teremtsünk olyan légkört, amelyben nyugodtan felteheti a kérdéseit és hagyjuk meg neki a kezdeményezést.

2. Ragaszkodjunk a tényekhez. Fontos, hogy legyünk őszinték a gyermekekhez. Magyarországon jelen pillanatban alacsony a megbetegedés kockázata, főleg a halálos megbetegedésé.

3. Beszéljünk a lehetőségekről. Fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek ők a megbetegedés ellen, például takarják el a szájukat köhögés és tüsszentés esetén, valamint gyakran mossanak kezet meleg vízzel és szappannal.

4. Legyünk tudatosak. A gyerekek fogékonyak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig maradjunk nyugodtak és higgadtak, valamint kövessük a híreket, a megfelelő helyről informálódjunk az eseményekkel kapcsolatban.

5. Kövessük a tanácsokat. Figyeljünk a hatóságok útmutatásaira.

Az UNICEF Magyarország honlapján találhatunk még egyéb információkat a koronavírussal kapcsolatban.

Az UNICEF eddig 13 tonna védőfelszerelést juttatott el a megfelelő helyekre, védőruhát, maszkokat, kesztyűket, higiéniai ellátmányt szállított Ázsiába egészségügyi dolgozók, iskolák és közegészségügyi intézmények számára.

Az UNICEF együtt dolgozik a kormányokkal és a WHO-val, hogy informálja a közösségeket a megelőzés módjairól, prevenciós kampányokat indít és harcol az álhírek ellen, valamint együtt dolgozik a kormányokkal, hogy támogassa a gyengébb egészségügyi ellátással