Környezetünk

Régóta keresték ezt a maja fővárost a régészek

Egy ősi maja királyság fővárosára bukkantak mexikói és amerikai régészek egy mexikói marhalegelőn.

A régészek úgy vélik, hogy a térség a Sak Tz’i maja királyság fővárosa lehetett, ahol időszámítás előtt 750 körül jelentek meg az első lakók, majd mintegy ezer évig lakott terület volt.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A régészek és antropológusok 1994 óta keresnek bizonyítékot Sak Tz’i létezésére, amikor egy másik maja régészeti lelőhelyen feltárt ősi leírásokban utalást találtak rá. Ennek a királyság neve ugyanis a világ számos múzeumában megtalálható maja szobrokon is megjelenik.

A Sak Tz’i elnevezés egyébként fehér kutyát jelent, és a leghatalmasabb maja királyság lehetett, ám igen kevés lelet maradt fenn róla a több jól ismert maja lelőhelyekkel – Chichen Itza vagy Paleque – összevetve.

A régészek maja szobrokat, síremlékeket találtak, egyikükön rituálék és csaták, az esőisten táncának leírásával. Rábukkantak piramisok, egy királyi palota és egy bálterem maradványaira is.

Ennek városnak, Sak Tz’i-nek a megtalálása nagy előrelépést jelent az ősi maja politika és kultúra megértésében.

A Brandeis Egyetem antropológusa, Charles Golden vezette tudóscsoport már 2018 júniusában megkezdte a feltárásokat a Lacanja Tzeltal nevű lelőhelyen, a mexikói délkeleti részén lévő Chiapas szövetségi államban – adta hírül az egyetem honlapja.