Kultúra

Művészettörténet szélesvásznon

Megnyílt A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat online filmkölcsönzője, amely első körben hat filmmel, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotásokkal színesítheti a programkínálatot.

Hat éve indult útjára A művészet templomai mozifilm sorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, intézményeit és műkincseit mutatja be. Az olasz és spanyol alkotóstábok munkáját dicsérő filmek a szakértői narrációt életrajzi jelenetekkel, archív anyagokkal és a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe.

Fotó: Pannonia Entertainment

A sorozat keretében minden évben 4-5 új művészeti film érkezik Budapesten az Urániába és országszerte az art mozikba, emellett a sorozat korábbi részei folyamatosan szerepelnek a budapesti Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán.

A jelenlegi koronavírus helyzetben a mozivetítések természetesen szünetelnek, a sorozat legújabb, Impresszionista ritkaságok című epizódjának április végi bemutatóját későbbi időpontra halasztja a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment, s egyúttal otthon maradásra buzdít mindenkit, aki megteheti.

Fotó: Pannonia Entertainment

Ehhez kapcsolódva, április 1-től elérhető A művészet templomai sorozat online filmkölcsönzője azzal a céllal, hogy tovább színesítse a művészetkedvelők számára az otthonról elérhető programkínálatot. Vagyis most virtuálisan bejárható a londoni British Museum, a párizsi Musée d’Orsay, a New York-i Guggenheim Museum vagy az amszterdami Van Gogh Museum tárlata is.

Az online filmkölcsönzőben jelenleg hat alkotás elérhető: a Firenze és az Uffizi képtár, A milánói Scala – A csodák palotája, Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban, Pápai bazilikák, Kincseskamrák – A csodák világa, Raffaello – A festőfejedelem című filmek. Ezek egy kedvező kölcsönzési díj mellett számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt megnézhetők ezen az oldalon.