Kultúra

Egy misztikus angol thriller az amish szekták világáról

Egy érdekfeszítő thrillert láthatunk az amish közösség világáról a Duna Televízón április 8-án 22:10-től. 

A kis szemtanú című film középpontjában az özvegy Rachel és kisfia állnak. Az asszony miután az amish szekta szigorú előírásainak megfelelően eltemette férjét, kisfiával, Samuellel rokonlátogatásra indulnak. A 18. századi életmódhoz szokott kisfiú most először látja a szektán kívüli igazi világot, így teljesen elkápráztatja a philadelphiai pályaudvar és a város megannyi csodája.

Fotó: Shutterstock

Nem csak a modern világ csodáinak lesz azonban szemtanúja, mert a kisfiú szeme láttára gyilkolnak meg brutális kegyetlenséggel egy civil ruhás rendőrt. Itt lép be a történetbe John Brook nyomozó, akinek, hogy megvédje Samuelt és családját, el kell rejtenie a kis szemtanút a gyilkosok elől, ezért elkíséri a fiút és édesanyját haza, az amish világba. A philadelphiai nyomozónak egy teljesen ismeretlen civilizáció tárul a szeme elé, amihez hirtelen alkalmazkodnia kell. Ám mire Brook nyomozó egyre közelebb kerül érzelmileg az új világhoz, és persze Samuelhez és Rachel-höz is, a gyilkosok megtalálják őket.

A kis szemtanú elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb vágás kategóriájában az Oscar-díjat, és további hat kategóriában is jelölték még az elismerésre. Nagyszerű film ez, hiszen miközben egy hátborzongató gyilkossági nyomozást követhetnek végig, egy szokatlan kommuna szokásaiba és mindennapjaiba is betekinthetünk. 

Mi? Hol? Mikor? A kis szemtanú, a Duna Televízóban április 8-án 22:10-től.

Forgatókönyvíró: Earl W. Wallace, William Kelley
Zene: Maurice Jarre
Operatőr: John Seale
Rendezte: Peter Weir

Szereplők:
Harrison Ford (John Brook)
Kelly McGillis (Rachel Lapp)
Lukas Haas (Samuel Lapp)
Josef Sommer (Paul Schaeffer rendőrfőnök)
Jan Rubes (Eli Lapp)
Danny Glover (James McFee hadnagy)