Csillagok

A legtöbben csak Hermione Grangerként ismerik a szülinapos színésznőt

Emma Watson első jelentős szerepét a Harry Potter-sorozatban kapta, amelyben Hermione Grangert alakította.

Emma Charlotte Duerre Watson Párizsban született 1990. április 15-én, majd Oxfordshire-ban nevelkedett. Tanulmányait az oxfordi bentlakásos Dragon Schoolban kezdte, ahol előképzést tartanak a színészi pályára, túlnyomó részt 4–7 és 8–13 éves korosztályoknak, majd a Stagecoach Theatre Arts színészeti iskolában éneket és táncot tanult.

Emma Watson (Fotó: Shutterstock)

Első jelentős szerepét az azonos című regényből készült Harry Potter és a bölcsek köve című filmben kapta, amelyben az egyik főszereplőt, Hermione Grangert alakította. Watsont kilencévesen választották ki Hermione szerepére, a korábbi években kizárólag iskolai darabokban játszott. 2001-től 2011-ig összesen nyolc Harry Potter-filmben szerepelt, Daniel Radcliffe és Rupert Grint oldalán. Watson a filmeknek köszönhetően számos díjat elnyert, és több mint 10 millió fontot keresett.

Emma Watson bebizonyította, van élet a Harry Potter után is. Első filmjét a nagy sikerű sorozatot követően 2007-ben forgatta, a Balettcipők című televíziós produkció egyik főszerepében tűnt fel, illetve a Kate DiCamillo könyve alapján készült 2008-as Cincin lovag című animációs film egyik szereplőjének kölcsönözte a hangját. 2010-ben az Egy hét Marilynnel című filmet forgatta Lucy szerepében, 2011 májusától pedig az Egy különös srác feljegyzéseit az Egyesült Államokban.

2011. és 2014. között Watson idejét megosztva a filmezés mellett befejezte tanulmányait a Brown Egyetemen és az oxfordi Worcester College-ben, majd 2014 májusában angol nyelvből diplomát szerzett.

2013-ban a Lopom a sztárom, majd 2014-ben a Bibliai Noé történetét feldolgozó Noah című mozi következett, utóbbiban Emma Ila karakterét alakította. 2015-ben Lena-t alakította A kolónia című filmben Daniel Brühl mellett, majd a Regressionban Angela Gray-t játszotta és Ethan Hawke volt a partnere. 2017. márciusában érkezett A szépség és a szörnyeteg élő szereplős változatát mutatták be a mozik, amelyben Watson Belle-t alakítja. Még ugyan ebben az évben szerepet kap A kör című filmben is, Mae Holland karakterét alakítja. 2019-ben pedig a Kisasszonyok című, Louisa May Alcott regényének újbóli adaptációjában Meg March bőréba bújt.

Emma Watson (Fotó: Shutterstock)

Modellkarrierje során részt vett a Burberry és a Lancôme divat-, illetve parfümöket gyártó óriásvállalatok kampányában. Divattanácsadóként a People Tree számos kollekciójának létrejöttében működött közre. 2014-ben megkapta a BAFTA az év brit művésze díjat, és ugyanebben az évben lett az UN Women nevű esélyegyenlőségi szervezet jószolgálati nagykövete.

Emma Watson a filmsorozat forgatása altt nagyon jó barátságba került Daniel Radcliffe-fel és Rupert Grinttel, a barátságukat igen nagyra értékeli. Meglehetősen óvatosan kezeli magánéletét, így bíztosat elég keveset tudunk róla.