Közélet

Isten óvja a királynőt! 94 éves lett II. Erzsébet

Ő az az uralkodó, akinél hosszabb ideig egy angol-skót uralkodó sem volt még trónon. Már 68 éve, 1952. február 6-a óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az urolkodója és egyben az anglikán egyház feje.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor mindössze 25 éves volt 1952-ben, amikor apja, VI. György 56 évesen trombózisban elhunyt. Az akkor már kétgyermekes anyukát ma már II. Erzsébet királynőként ismeri a világ. Azóta is trónon van, április 21-én pedig már a 94. születésnapját ünnepeli, ám most teljesen máshogy, mint eddig, erről hosszabban írunk itt.

A királynő 1947. november 20-án, 72 évvel ezelőtt mondta ki az igent férjének, Fülöp hercegnek. Esküvőjüket a Westminsteri apátsági templomban tartották. Négy gyermekük született Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

II. Erzsébet Londonban, 2017. október 24-én. Fotó:

A királynőről írtunk már korábban, amiben megemlékeztünk eddigi történelméről, hiszen, azért az elmúlt 68 évben történt rengeteg dolog, amiben ő is részt vett. II. Erzsébet a történelem rengeteg nagy eseményét átélte, sőt! Aktívan részt vett a második világháborúban, teherautó-sofőrként szolgált. De autót szerelni is megtanult.

Magánélete pedig kész izgalom, uralkodása előtt két évig Máltán élt, mert Fülöpöt a tengerészet hadnagyaként ide vezényelték. Később úgy emlékezett vissza erre az időszakra, mint élete legjobb éveire.  De a humora is jó, fiáról, a köztudottan szétálló fülű trónvárományosról egyszer azt nyilatkozta, hogy úgy néz ki hátulról, mint egy nyitott ajtajú Rolls-Royce.  A királynő soha nem járt iskolába, őt és húgait is az Eton College tanárai tanították otthonukban és a Buckingham-palotában.

További érdekességeket egy másik cikkünkben szedtünk össze róla.