×

Csillagok

Mindenki csak Bridget Jones-ként ismeri - 51 lett a színésznő

Az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Renée Zellweger bár több sikerprodukcióban is szerepelt, igazán híresség a Bridget Jones című filmekkel vált.

Renée a Texas állambeli Baytownban született 1969. április 25-én. A gimnázium első éveiben aktívan sportolt, focizott, kosarazott, baseballozott és amerikaifutballt is játszott. A gimnáziumban szurkolólány volt és drámatagozatos: több iskolai darabban is játszott. A középiskolát követően az egyetemen angol nyelvszakos volt. Kezdetben csak azért járt drámaórákra, mert szüksége volt színművészeti kreditekre a diploma megszerzéséhez, de észrevette magán, hogy szeret játszani. Az egyetem alatt pincérnőként dolgozott Austinban. A diploma utáni első munkája egy marhahús-reklám volt, és ebben az időben kezdett el meghallgatásokra is járni Houstonba.

Renée Zellweger (Fotó: Shutterstock)

Még Texasban több filmben is szerepelt, többek között a Bachelor-ban [1993] Anne szerepében. Volt egy rövid jelenete a Dazed and Confused című vígjátékban, majd egy kisebb szerepe az ABC csatornán futó Murder in the Heartland című sorozatban. A következő évben szerepelt a Nyakunkon az élet-ben, Ben Stiller első rendezői munkájában, valamint a 8 Seconds című filmben. Első igazi szerepe A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című filmben volt 1994-ben.

2001-ben kapta meg a Bridget Jones naplója című film címszerepét, Hugh Grant és Colin Firth mellett. A film Helen Fielding 1996-os regényén alapult. 20 fontot szedett fel a film kedvéért, emellett három héten át próbálta elsajátítani a helyes brit kiejtést. A fáradozás nem volt hiábavaló: jelölték a legjobb női főszereplő kategóriájában az Oscaro-díjra, valamint Golden Globe-ra is.

2002-ben Michelle Pfeifferrel együtt a Fehér leanderben szerepelt és még ugyanebben az évben játszott a Chicago című filmben is, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, Queen Latifah és John C. Reilly oldalán. A film elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat 2002-ben, és Renéet a legjobb női főszereplőnek jelölték akkor az Oscaron, illetve elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjat.

2004-ben elnyerte az legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Hideghegy című filmben nyújtott alakításáért. 2005-ben a Remény bajnoka című drámában szerepelt Russell Crowe partnerekén, majd egy évvel később a Miss Potterben alakította a címszereplőt, ezért a szerepért ismét jelölték Oscarra.
2004-ben jelent meg a Bridget Jones film folytatása is, Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! címmel, a harmadik rész pedig Bridget Jones babát vár címmel 2016-ban került a mozikbaa. Ez utóbbi két rész már kevesebb sikert aratott, mint az első változat.

Renée Zellweger (Fotó: Shutterstock)

Kiseb sikerül filmeket követően 2019-ben tért vissza a mozivászonra a Judy című filmmel, amiben a tragikus sorsú Judy Garland-ot játszotta el hatalmas sikerrel. Alakításáért Golden Globe, BAFTA és Oscar-díjat is kapott.

Josh Pate-t és George Clooney-t követően az első igazi románca Jim Carrey-vel volt, de a kapcsolatuk 2000 decemberében véget ért. Két évig találkozgattak a The White Stripes zenekar énekesével, Jack White-tal, két évvel később azonban szakítottak.

2005. május 9-én Renée hozzáment Kenny Chesney country-énekeshez, akivel 4 hónapnyi együttélés után érvénytelenítették a házasságukat.

Hosszú idő után 2014 októberében tűnt fel ismét a nyilvánosság előtt, amikor sokakat meglepett a plasztikáztatott arca, amitől korábbi vonásainak jelentős része teljesen eltűnt.