×

Életmód

A legjobb fehérjeforrás növényekből

Az emberi szervezeteknek szüksége van a megfelelő fehérje bevitelre. De nem kell feltétlenül ehhez húst ennünk. Akár vegánként is ehetünk megfelelő mennyiségű növényi fehérjét.

De nem kell ahhoz vegánnak lenni, hogy tisztában legyünk azzal, mely zöldségeket és magvakat kell előnyben részesítenünk, hogy hozzájussunk az elegendő fehérjéhez. Néha napján nagyon jót tehetünk azzal, ha az étrendünkben az állati fehérjéket a növényi eredetű fehérjékkel helyettesítjük. Már csak a változatosság szempontjából is. Lássuk melyek a legtöbb fehérjét tartalmazó növények.

Fotó: shutterstock/Mikhailov Studio

Szójabab
Egy adag párolt szójabab 18 gramm fehérjét tartalmaz, mely kimagasló mennyiség. A szójabab emellett magas rosttartalommal is rendelkezik, így segíti az emésztést és gyorsítja az anyagcserét. A belőle készült tofu pedig kiváló húspótló.

Hüvelyesek: lencse, bab, csicseriborsó
A hüvelyes zöldségek szintén jelentős fehérjetartalommal büszkélkedhetnek. Csupán fél csésze lencsében 9 gramm található, emellett kutatások bizonyítják, hogy a lencse csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ugyanennyi fekete babban 8 gramm fehérje van. Mivel a bab köztudottan teltség érzetet eredményez, miközben kevés kalóriát tartalmaz, segíthet a fogyásban is. A csicseriborsó manapság szuperélelmiszernek számít, fél csészényi csicseriborsóban 6 gramm fehérje található, a belőle készült hummusz krém pedig laktató és nagyon finom.

Földimogyoró, mandula
A földimogyoró, illetve az abból készült mogyoróvaj is bővelkedik fehérjében. Negyedcsészényi mogyoróban, illetve két evőkanál mogyoróvajban körülbelül 7 gramm fehérje található. Ugyanennyi mandulában pedig 6 gramm fehérje van.

Chia mag
A chia mag talán a legegészségesebb gabonaféle mind közül. Vízben áztatva érdemes elkészíteni, mint a zabpelyhet, ettől zseléssé válik az állaga és rendkívül finom és laktató lehet reggelire. 100 gramm chia magban 34 gramm rost és 17 gramm fehérje van, mely nagyon magasnak számít, emellett még omega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami miatt pedig egyedi a növények között.