Gyereknevelés

Így vond be a kicsiket a kertészkedésbe

A következő tippekkel nemcsak hogy elfoglalja magát, hanem meg is fogja szeretni a kertészkedést.

A gyerekek alapvetően nyitottak, szeretnek mindent kipróbálni, és a számunkra már hétköznapinak tűnő feladatokban is a kalandot, a mókát látják. Így könnyen lehet, hogy nem lesz nehéz dolgod: egyszerűen csak kézen fogod a kicsit, kiviszed a kertbe, és elkezditek közösen a veteményezést, kapirgálást, locsolást, a növények megismerését.

Kertészkedés (Fotó: Shutterstock)

Segít a mese
Ha már a növények megismerését említettük, mesékkel még könnyebb lesz bevonni a kicsiket a kertészkedésbe. Találj ki egy történetet a Manóról, aki egy kertbe tévedt, és minden növénytől megkérdezte, ki ő. Vagy a nyusziról, aki gyönyörű kertet hozott létre, ültetett bele mindenféle növényt, akikkel nap mint nap beszélgetett. A lehetőségek száma végtelen, a történeteknek, kalandoknak pedig csak a fantáziátok szabhat határt!

Milyen magokat válassz?
A nagyobbak, mint például a retek már az ovisok számára is könnyen kezelhetők, míg a borsó, a lóbab vagy a futóbab jó eséllyel kicsírázik és növényke nő belőle (ez a sikerélmény miatt nagyon fontos. De ha a gyerekeknek van kedvenc növényük, és azt szeretnének ültetni, ne szegd kedvüket: vessetek, ültessetek azt is, amit ők akarnak. Ha többfélével próbálkoztok, valamelyik biztosan ki fog kelni!

Hogyan vond be a nagyobbakat?
Őket már nem olyan könnyű kicsalogatni a szobájukból, de nem is lehetetlen. Például beválhat, ha beleszólhatnak a kert tervezésébe, aztán vágjatok bele a megvalósításba együtt. A felső tagozatosoknak már nyugodtan adhatsz kapát is a kezébe, menő lesz a szemükben (minél nagyobb, annál érdekesebb egy kerti szerszám), ezáltal nagyobb kedvvel fognak majd a kertészkedéshez. Ha saját területet kapnak a kertben, amit ők gondozhatnak, az szintén bejöhet nekik. Persze azért néha nézz rá, hogy kap-e elég vizet és törődést a vetemény.

Kertészkednétek, de nincs kert?
Aggodalomra semmi ok: a legtöbb növényke nevelése nem is hely kérdése igazából. Elég egyetlen négyzetméter a konyhában, egy ablakpárkány vagy egy icipici hely az erkélyen, és máris lehetnek saját növényeitek! Hogy hogyan? Néhány virágládába vagy egy régi műanyag dobozba is tehetsz földet, amibe elültethetitek együtt a magokat vagy a palántákat.

Kertészkedés (Fotó: Shutterstock)

A Goodhousekeeping által megkérdezett szakértők a zöld leveles növényeket ajánlják, mint a saláta. Ezek nemcsak viszonylag gyors sikerélményt jelenthetnek a gyerekeknek, hanem a leveleket meg is ehetik. Így közelebb kerülnek ahhoz, hogy megszeressék ezeket az egészséges zöldségeket.

Kreatívkodjatok
Akár nagy kertben, akár az ablakpárkányon kertészkedtek, kreatív gyerkőcök még szívesebben foglalkoznak majd ezzel, ha alkothatnak is. Készítsetek kis táblácskákat a növények nevével, amiket letűzhettek a veteményesbe az adott zöldségekhez, fűszerekhez, vagy akár saját locsolókannát: