Életmód

Bio alapozó a konyhából

Alapozót akár házilag is készíthetünk, egyáltalán nem bonyolult feladat. Most érdemes kipróbálni. Amellett, hogy nem kell boltba járni, még bő- és környezetbarát is ez a megoldás.

Készíthetünk por vagy akár krém állagú alapozót is. A por formájú alapozót, akár bronzosítóként is használhatjuk. Nem is kell hozzá túl sok különleges hozzávaló. Ráadásul mindegyik megtalálható a konyhában. Ha mégsem, akkor a legközelebbi bevásárlás alkalmával a fűszeres polcról beszerezhetjük.

Fotó: shutterstock/RomarioIen

Az a jó benne, hogy tökéletesen a bőrünk színére szabható, nem kell hosszasan válogatnunk és tesztelnünk a kézfejünkön a drogériában, hogy melyik szín a legmegfelelőbb. Ráadásul mindezt lámpafénynél, amely meglehetősen csalóka és a napfényben már teljesen más a kiválasztott árnyalat színe.

Az alapozó por hozzávalói:
tápióka vagy nyílgyökér liszt (ezek bármelyike megtalálható bioboltokban),
kakaópor,
őrölt fahéj,
őrült szerecsendió (ez akár el is hagyható).

Elkészítése:
2 evőkanálnyi tápióka vagy nyílgyökér liszthez adjunk fél teáskanál kakaóport és egy negyed teáskanál fahéjat, valamint egy csipetnyi szerecsendiót.

Keverjük össze. Innentől pedig egy kis tesztre lesz szükség. Egy ecset segítségével vigyük fel egy csíkban az arcunkra. Ha világosabb még, akkor adjunk hozzá még a színes alapanyagokból. Ha sötétre sikerült volna elsőre, akkor pedig tegyünk hozzá még tápióka vagy nyílgyökér port.

Folyékony alapozó
Amennyiben kész van a por állagú alapozó, úgy már csak egyetlen lépés választ el a folyékony formájától. Ehhez csupán a kedvenc hidratáló arckrémünk vagy olívaolaj, mandulaolaj, jojoba olaj vagy barackmag olaj szükséges.

Kétféle képpen készíthetjük: bele keverhetjük a színezett alapozó port a krémünkbe. Csak annyi a teendőnk, hogy itt is leteszteljük, hogy a megfelelő színárnyalatot kapjuk.
A másik megoldás, hogy a felsorolt olajok közül valamelyikkel összekeverjük a port és máris kész az alapozó. Fontos még tudni, hogy minél sötétebb az olaj, annál sötétebb lesz az alapozó. Így a világos bőrhöz a barackmag olaj az ideális.