×

Csillagok

Ma lenne 91 éves az ötvenes évek legnagyobb dívája: Audrey Hepburn

Az ikonikus szépség, aki olyan klasszikus filmekben játszott főszerepet, mint az Álom luxuskivitelben, a Sabrina, A My Fair Lady, a Római vakáció, vagy a Várj míg sötét lesz, ma töltené be a 91. életévét.

Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven született Belgiumban, 1929. május 4-én. Édesapja kalandor életművész volt, nem törődött kislányával, és az apai szeretet hiánya Audrey egész életét meghatározta. Édesanyja szigorú viktoriánus nevelése nagyban befolyásolta a fiatal lány viselkedését, hallgatag, melankolikus gyermek volt. 1935-től 1938-ig egy leányiskolába kellett járnia, ahol balett leckéket is vett. Szülei válása után az édesanyjával és testvéreivel Hollandiába, Arnhembe költöztek. A második világháború alatt tapasztalt súlyos éhezés, és folyamatos szorongás egész további életére hatással volt.

Audrey Hepburn (Fotó: Shutterstock)

A háború után Audrey Londonba költözött, hogy kislánykori álmát beteljesítse, és a neves Marie Rambert balettiskolájában tanulhasson. Ám magas termete akadályozta abban, hogy príma balerina lehessen, de hogy édesanyját támogassa, tánckari balerina volt musicalekben, emellett modellkedett is. Filmes castingokra járt, és kisebb szerepeket játszott. 1951-ben fordult a szerencséje, mert a Monte Carlo Baby forgatása alatt felfigyeltek rá és felkérték a Colette Gigi című regényéből készült Broadway-darab főszerepére.

Élete első filmes főszerepét a Római vakációban kapta Gregory Peck oldalán. A filmben a kíváncsi kalandvágyó Ann hercegnő karakterét alakította, és a szerepben csodálatosan tudta felhasználni személyiségét, a szelíd, kislányos, ám minden mozdulatában előkelő, nemesi származást idéző stílusát. Az alakításáért elnyerte élete első Oscar-díjat. Audrey Hepburn eleganciájával, bájával és szerénységével azonnal belopta magát a közönség szívébe, és a Római Vakáció után sorra kapta a filmes főszerepeket.

Legnagyobb filmpartnerei közé sorolhatjuk Humphrey Bogartot, Fred Astaire-t, Cary Grantet és Gary Coopert. 1957-ben szintén a főszereplőt alakította a Mókás arc című vígjátékban, mely később meghatározta a hollywoodi vígjátékok forgatókönyvi stratégiáit. Audrey egy csöndes könyvesbolti eladót alakít a filmben, akit felfedez egy modellügynökség különleges arca miatt, így a szürke kis verébből hamarosan topmodell válik.

A Sabrina című film forgatásán mély barátság alakult ki közte és a legendás divattervező, Hubert de Givenchy között. Ezután Audrey lett Givenchy múzsája, és az összes ikonikus estélyit Givenchy tervezte számára, köztük a talán leghíresebb fekete ruha, kesztyű, napszemüveg megjelenést, is Givenchy alkotta meg neki, az Álom luxuskivitel című filmben.

Audrey Hepburn (Fotó: Shutterstock)

Az Álom luxuskivitel című filmet Audrey 31 éves korában forgatta, és ez a fim lett karrierje legnagyobb áttörése. A film Truman Capote Breakfast at Tiffany’s című regénye alapján született, és mivel a főszereplő egy luxusprostituált, így ez az az akkori korra sokkoló hatással volt. 1964-ben jelent meg a Broadway darabból készült film, a My Fair Lady, melyben Audrey Eliza Doolittle szerepét alakította. Ezt követően Audrey Hepburn csak pár filmben vállalt szerepet, köztük talán a legmeghatározóbb volt 1967-ben a Várj míg sötét lesz című thriller, hiszen ebben a filmben a színésznő egy vak nőt alakít, akit meg akarnak ölni.

A színészkedésen túl Audrey egész élete során komoly aktivista munkát folytatott, és mindig is szívén viselte az éhező gyerekek ügyét. 1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete lett, és akkori élettársával John Isaac fényképésszel járták körbe a fejlődő országokat, hogy pénzt gyűjtsenek a gyerekeknek, és a fényképekkel felhívják azemberek figyelmét a szörnyű helyzetre. 1992-ben Audrey Hepburn Szabadság Elnöki Emlékérmet kapott a tevékenységéért. Életének utolsó éveit az UNICEF humanitárius szolgálatának szentelte.

A csodaszép színésznő a szerelemben már nem volt olyan szerencsés, mint a karrierjében. Egy interjúban elárulta, hogy kislánykorban arról álmodott, hogy 20 évesen megtalálja az igazit, akitől vagy öt gyereke lesz, és élete végéig vele marad. Ezzel szemben, kapcsolata volt Gregory Peck-kel, William Holdennel, Ben Gazzarával, Albert Finney-vel, és végül házasságot kötött Mel Ferrer színésszel, aki a Háború és béke amerikai változatában a partnere volt. Bár két fiúk született, a házasságuk nem tartott sokáig. Ezután Audrey Andrea Dotti pszichiáterhez ment hozzá, de ez a kapcsolat sem bizonyult tartósnak.

Audrey Hepburn (Fotó: Shutterstock)

Audrey Hepburn 1993-ban halt meg vastagbélrákban a Genfi-tó melletti házában. 1994-ben két fia, Sean és Luca megalapította az Audrey Hepburn Gyermekalapítványt, mely máig segíti a rossz helyzetben élő gyermekeket. Audrey Hepburn az egyik legmeghatározóbb jelenséggé vált a filmvilágban, és milliók próbálják a mai napig utánozni bájos, elegáns, és örökké méltóságteljes stílusát.