×

Csillagok

Közel fél évszázada a Vígszínház tagja: 67 éves Hegedűs D. Géza

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1975-ben a Vígszínházba szerződött, melynek azóta is tagja.

1953. május 7-én született Ibrányban. Hegedűs D. Géza már fiatalon számos filmet látott nagyapja révén, aki moziban dolgozott. Ismerte a vászonról és a Film Színház Muzsika című újságból a színészeket, illetve az iskola könyvtárbán is sokat olvasott. Középiskolába Debrecenbe járt, építészeti technikumba, de a műszaki természetű szakmákhoz semmi köze nem volt. Csak az irodalomórán érezte jól magát, ezért fokozatosan a színház és a mozi lett a menedéke.

Hegedűs D. Géza színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

Eredeti neve, a Hegedűs Géza helyett Hegedüs Géza író iránti tiszteletből, a névegyezés miatt használja pályafutása kezdetétől a Hegedűs D. Géza művésznevet.

Kibontakozásában sokat segítettek tanárai, rendezői, az emblematikus, nagy elődök és főiskolai tanárai. 1975-ben szerezte meg a Színház- és Filmművészeti Főiskolán az oklevelet, de már harmadév végén Várkonyi Zoltán hívására a Vígszínházhoz szerződött, ahol akkor már fél éve gyakornokoskodott és melynek azóta is tagja. Először a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musicalbe ugrott be Bill szerepébe, de a Harmincéves vagyok című musicallel debütált.

Játszott többek között az egri Gárdonyi Géza Színházban, a Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Laborral, a Fügével és a Szakkör nevű alkalmi formációval. Harmincévesen megtorpant, hajszál híján gyerekorvosnak ment, de váratlanul jött egy felkérés a Radnóti Színpadról, Görgey Gábor Ünnepi ügyelet című kamaradarabjának főszerepére, így a pályán maradt.

Első rendezése az 1987-­es Kőműves Kelemen előadás volt. Tordy Géza, a Pesti Színház akkori művészeti vezetője kereste meg a feladattal, mely igen jelentős volt az életében, innen indult a rendezői pályafutása.

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a Színházi Dramaturgok Céhe ünnepi összejövetelén.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1990 és 1993 között elvégezte a színházrendezői kiegészítő szakot is, továbbá 2000-ben DLA fokozatot szerzett.

Az 1970-es, 80-as évek fordulóján szerepelt egy olasz–magyar koprodukciós, a Boccaccio Magyarországon, avagy a zsarnok szíve című Jancsó-filmben, melynek Velencében részt vehetett a bemutatóján, miközben az 1982-ben készült Liszt Ferenc életéről szóló filmsorozatot forgatta Szinetár Miklós rendezésében, aminek kapcsán bejárhatta Európát, de párhuzamosan Budapesten, a színházban is játszott. Számos filmszerepben látható és hallható.

2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja, 2005-től elnöke. 2006-tól a Magyar Színházi Társaság elnökségi és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) tagja. 2007-ben beválasztották a Halhatatlanok Társulatába.

Nős, két lánya van. Egyikük, Barbara, szintén színész.