Gyereknevelés

Hagyományörzés karantén idején - online programok hétvégére

Játék és tánc 10 percben - Családi hagyományőrzés karantén idején címmel indult hétvégén a Várkert Bazár nyolc részes online programsorozata.

A sorozat a hagyományőrzés, népi babonák, játékok sorát mutatja be, gerincét pedig a tánctanulás jelenti, amelyhez a család minden tagja csatlakozhat.

Néptáncoló gyerekek Szentendrén (Fotó: Shutterstock)

A Játék és tánc sorozat minden hétvégén más-más népcsoportok táncait mutatja be szombatonként egészen június végéig. A tánctanulás mellett a videók egy-egy népszokást, parasztregulát, gyermekdalt, ritmusjátékot is megismertetnek a nézőkkel, akik betekinthetnek a népviseletek mesés világába Fitos Dezső táncművész, koreográfus és művészeti vezető, valamint Kocsis Enikő táncművész, koreográfus és művészeti vezető közreműködésével.

Az első epizód Tavaszkezdő népszokások – Moldvai tánctanítással címmel jelentkezett, a következő hétvégén, azaz május 16-án a Szerelmi babonák – Felcsíki tánctanítással tematikát követhetik a nézők.

A további epizódok témái: Vásár – Rábaközi tánctanítással, Disznótoros – Bukovinai tánctanítással, Lakodalmas – Zalai tánctanítással, Szüret – Sárközi tánctanítással, Fonó – Gyimesi tánctanítással, végül pedig a Maszkurázás – Szatmári tánctanítással című rész zárja a sorozatot június 27-én.