Gyereknevelés

Gyerekeknek okoznak vidám perceket - összefogtak a múzeumok

Digitális iskolai múzeumi oktatási napot szervez a múzeumok nemzetközi napja alkalmából május 18-ra a Mozaik Múzeumtúra: a Demó névre hallgató programban csaknem húsz múzeum vesz részt történelmi, irodalmi, néprajzi, zenei múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, online feladványokkal, játékokkal, videókkal, virtuális túrákkal.

A kezdeményezés virtuális élményekkel szólítja meg az 5-8. osztályos tanulókat, digitális órarend, vidám edukációs applikációk, videók felhasználásával. A virtuális esemény fő célja, hogy népszerűsítse a múzeumpedagógia újdonságait, megmutatva, hogy a múzeumok hogyan tudják segíteni az oktatás mindennapjait.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Szolnokról a Reptár jelentkezik különleges repülőgépekkel, a Magyar Természettudományi Múzeum az állatvilágba kalauzolja el az érdeklődőket, míg a Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális múzeumi túrája Arany János életútját idézi meg.

A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar lovagrendek világába viszi el közönségét, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum 3D-s virtuális múzeumi túráját kínálja megtekintésre, Siklósról pedig a várkapitány és udvartartása jelentkezik be. Balatonfüredről mutatkozik be a Zsidó Kiválóságok Háza, ahol 132 neves tudós életével, találmányaival lehet megismerkedni.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Roldolfo bűvésztrükkjeit hozza el, a Bajor Gizi Színészmúzeum a kulisszák mögé enged betekintést. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum azt mutatja meg a diákoknak, hogyan készítsenek camera obscurát a saját szobájukban, míg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az irodalmi kávéházak korát idézi meg. A Néprajzi Múzeum Múzeum a karanténban című sorozatának epizódjaival jelentkezik, a debreceni Déri Múzeum pedig a gyógyítás és patikusság témakörét járja körbe online feladatokkal.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Balatoni József történelemtanár, azaz Jocó bácsi rendhagyó interaktív vetélkedővel várja a diákokat, a Pákozdi Katonai Emlékpark a huszárságról szóló filmjét vetíti, a Leskowsky Hangszergyűjtemény kecskeméti bejelentkezésében pedig állatokból készült hangszereket mutat be.

Online feladványokkal és különleges játékokkal vesz részt a kezdeményezésben a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a szombathelyi Savaria Múzeum, valamint a Ludwig Múzeum is.

A programban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött; a pedagógusok a program honlapján jelentkezhetnek osztályukkal.