Szerelem

Ezért nehéz kimondani, hogy mire vágyunk az ágyban

Lehet csűrni-csavarni, de nem érdemes: ahhoz, hogy az ágyban elégedettek legyünk, hogy minden úgy történjen, ahogy szeretnénk, ahhoz beszélni kell a szexről.

Beszélni arról, hogy mi jó, mi rossz, mi kell másképp, mit szeretünk és mit nem. Szóval mindenről! Nincs mese! De ennek a beszélgetésnek ereje kell, hogy legyen. Nem csak az a fontos, hogy „én” mit akarok, hanem az is, hogy „te”, hiszen a szex egy kettős játék, és csak a „mi” a fontos. De miért olyan nehéz erről beszélni?

fotó: iStock.com/fizikes

Egy kutatás során arra keresték a választ, hogy mi annak az oka, hogy nem beszélnek a nők arról, hogy mit szeretnének az ágyban. Debby Herbenick szexszakértő és -oktató ezer nőt kérdezett meg arról, hogyan kommunikálják párjuk felé a vágyaikat. Kiderült, hogy a vizsgálatban résztvevők 55 százaléka rendszeresen került olyan helyzetekbe, amikor beszélni szerettek volna róluk a partnerrel, de végül mégsem hozták fel a témát. Ötből egy nő azt felelte: kényelmetlenül érzi magát akkor, ha az intim vágyairól kell beszélnie.

A további indokok: nem akarják a párjukat megbántani, nem akarnak részletekre bonyolódni, szégyenkeznek vagy egyszerűen nem is tudják, hogy mit kérjenek a párjuktól és, hogy mire vágynak.
Ezek hátterében még ma is a gyermekkori minták állnak, a felvilágosítás és az őszinte beszélgetések hiánya, illetve, hogy a társadalom a nők orgazmusát sokszor még mindig tabuként kezeli. Pedig ugyan… mi sem csak azért kellünk, hogy feküdjünk az ágyban, mint egy darab fa. A férfiak is akkor élvezik igazán az együttléteket, ha a nők ebben partnerek.

Így hát a szexről nagyon is fontos lenne beszélni, oldott, laza körülmények között. Arra gondolj, hogy ez kettőtök érdeke, és a beszélgetéssel mind a ketten nyerni fogtok.