×

Kultúra

Az Oscarra jelölt magyar film a Dunán

Tóth Barnabás Oscar short-listig jutott csodálatos alkotását, az Akik maradtak című filmet május 17-én, 21:15-től mi is megnézhetjük a Dunán.
Újabb magyar film a Duna műsorán, méghozzá nem is akármilyen! Tóth Barnabás komoly témát feldolgozó, mégis életigenlő alkotása, az Akik maradtak egészen az Oscar-díj ajtajáig jutott, bekerült a short-listbe is. Most pedig a május 17-én, 21:15-től mi is megnézhetjük.

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjének főszereplői, a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél egy jelenetben. Fotó: MTI

1948, a háború utáni Magyarország. Aladár, a nőgyógyász szinte robotként, precízen, de minden lelkesedés nélkül végzi munkáját az egyik kórházban.1944 vészterhes napjaiban elvesztette feleségét és gyermekeit, azóta céltalanná vált számára az élet. Egy nap a sors elé sodorja Klárát, a 16 éves kislányt, aki hasonló körülmények között vesztette el szüleit és testvérét. A két magányos, súlyos traumákkal terhelt ember egymásra találásának szívszorító története ez a film. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten új életet kezdenek, miközben az idő múlásával a körülöttük lévő világ újra veszélyessé válik, Magyarországon a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

Mi? Mikor? Hol? Akik maradtak, május 17-én, 21:15-től a Dunán!
A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt, a Médiaklikken!

Forgatókönyvíró: Muhi Klára, Tóth Barnabás
Zene: Pirisi László
Operatőr: Marosi Gábor
Rendezte: Tóth Barnabás

Szereplők:
Hajduk Károly (Aladár)
Szőke Abigél (Klára)
Nagy Mari (Olga)
Horkay Barnabás (Pepe)
Simkó Katalin (Erzsi)
Lukács Andor (Pista)