Kultúra

Két színészlegendáról nyílt új virtuális kiállítás

Két színészlegendáról, Bessenyei Ferencről és Gábor Miklósról nyílt új virtuális kiállítás. A PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet digitális formában idézi fel tavalyi Hősök tere című tárlatát.

Az intézmény Hősök tere címmel 2019-ben nagyszabású kiállítással tisztelgett a 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós előtt állandó kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A két művész páratlanul gazdag életművét Két út, egy pálya, 100 év című albumukban őrizték meg az utókor számára.

1964. április 21. Gábor Miklós (b) Hamlet és Bessenyei Ferenc Claudius szerepében, Shakespeare Hamlet című drámájának próbáján a Madách Színházban. MTI Fotó: Keleti Éva

A kötetben látható több mint kétszáz fotó és a mellettük olvasható gondolatok – a két művész és kortársaik szavai – a két színészlegenda pályájának sokszínűségéről vallanak. A sokszólamú elbeszélésből kirajzolódik a színházi műhelymunka gyötrelme, a szerepformálás öröme és nehézsége, a közönség ízlésének változása és a két művész magánélete – olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, virtuális kiállításukkal szeretnék visszaidézni a múzeumi tárlat hangulatát, és egyben ízelítőt adni a kötet gazdag anyagából. A kiállítást, amely itt érhető el, Huber Beáta, az OSZMI munkatársa állította össze.

“Különleges vállalkozás e két jelentős színészsorsot közös kiállításban megjeleníteni, hiszen Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós alkatuknál, habitusuknál fogva egymástól eltérő színészeszményt testesítettek meg. A magyar színházi emlékezet Bessenyei erőteljes, szenvedélyes természetéhez elsősorban a hősi karaktereket köti: Othello, Bánk bán és Kossuth Lajos alakját; míg Gábor Miklós önmagával is sokat vívódó, intellektuális alkatához Hamlet, Lucifer és Robespierre figuráját kapcsolja” – írja a közlemény.

A Hősök tere – 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós című időszaki kiállítás tavaly júniustól idén márciusig volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A nagyszabású kiállítás keretében idézték meg a két színművész egyedülálló és sokszínű színházi és filmes életművét.