Csillagok

Egy kortalan díva, aki ma töltötte be a 74. életévét

Az örmény származású amerikai énekesnőt, Chert tartják sokan a popzene istennőjének. A legrangosabb zenei dijak birtokosaként igazi ikonja a kultúrának már évtizedek óta.

Cher, teljes nevén Cherilyn Sarkisian LaPiere Bono Allman cseroki és örmény származású amerikai énekesnő, 1946-ban született Kaliforniában. Vágya mindig is az volt, hogy színész lehessen, ezért 16 évesen elhagyta szülővárosát és Los Angeles-be ment. Itt került be a Chrystals nevű együttesbe, ahol felfigyeltek tehetségére. Egy kávézóban ismerkedett meg Sonny Bonóval, aki később hosszú időre házastársa, majd válásuk után barátja lett. Sonny írt egy dalt Chernek (I got you Babe), amely azonnal berobbant a slágerlisták élére. Ezek után több híres daluk is megjelent.

Minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, több mint 100 millió albumot adott el világszerte. Ő az egyetlen Madonna mellett, akit kétszer is Európa vezető énekesének választottak. Cher az egyetlen előadó, akinek három turnéja is szerepel a 2000-es évek legsikeresebb koncertsorozatait felvonultató listán. Believe című dala a zenetörténet harmadik legsikeresebb női slágere. A hatalmas zenei eredmények mellett sikeres színésznő is, hiszen nyert Oscart a legjobb női főszereplő kategóriában, és három Golden Globe-díjjal rendelkezik.

Az első szólóalbuma hatalmas siker volt, csaknem ötmillió példány kelt el világszerte belőle. A következő albuma még ennél is jobb eredményeket produkált. A ’70-es évek elején hatalmas eredményeket ért el, de az évtized közepére már nem volt sikeres albuma. Cher 1980-ban rockbandát alapított, amely mindössze egy év után fel is bomlott.

Az első filmes felkérés a Silkwood című filmhez érkezett egy mellékszerepre, Meryl Streep mellett. A kezdeti nehézségek után a film olyannyira sikeres lett, hogy Chert Oscarra jelölték, de a díjat akkor még nem nyerte el. 1987-ben forgatta le az évtizedben utolsó filmjét és visszatért a zenéhez. A következő években és évtizedben nem sikert sikerre halmoz mind a két pályán: Cher című albuma 8 millió példányban kelt el, és elkészült legsikeresebb filmje a Sellők is.

Eddigi utolsó nagylemeze 2002-ben jelent meg, és 2002-től 2005-ig tartó búcsúturnéja után visszavonult, de 2008-ban egy grandiózus fellépés-sorozattal visszatért a színpadra. 2010-ben leforgatta – tíz év után – első főszerepes filmjét, a Burlesque-et (magyar címe: Díva), Christina Aguilerával. A filmhez két új betétdalt is felvett, amelyből a You Haven’t Seen the Last of Me 2011-ben Golden Globe-díjat nyert.

Cher 2010-ben 47. évét ünnepelte a showbizniszben, több mint 100 millió eladott albummal és rengeteg listavezető slágerrel.

Cher (Fotó: Shutterstock)

2013. június 8-án megjelent a Woman’s World című dal, mely a közelgő új album előfutára volt. További három hónapra rá, szeptember 20-án a boltokba került a Closer To The Truth, Cher 25. stúdiólemeze, melyet 12 év várakozás előzött meg a Living Proof után. A lemezen olyan nevek működtek közre, mint Paul Oakenfold, Timbaland, Jake Shears és Pink.