×

Csillagok

Itthon színésznő volt, most állatkórházban dolgozik - 43 lett Oroszlán Szonja

A hazai közönség főként a Valami Amerika trilógiájának kicsit butuska Timijeként ismeri. A szőke színésznő a filmek mellett a színpadon is gyakran megfordult, több darabban játszott a Vígszínházban és a Pesti Színházban is.

A Budapesten 1977-ben született Oroszlán Szonja édesapja az Atlas együttes basszusgitárosa, később a Cool Miners énekese volt. Édesanyja ügyvédként lett később a színésznő menedzsere. Szonja 1995-ben érettségizett a Hunfalvy János Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola német kétnyelvű külkereskedelmi ügyintéző osztályában. Majd a tengerentúlon tanult tovább, 1995-től a Boston, Berklee College of Music ének kurzusán vett részt.

Hazatértését követően 1997–2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait operett-musical színész szakon Szirtes Tamás osztályában, ahol 2001-ben diplomázott. Közben 1998-ban New Yorkba utazott, hogy részt vegyen az American Academy Arts színész kurzusán. Másoddiplomáját 2001–2002 között szerezte az ELTE Bölcsészkarán, kulturális menedzser képzésen.

Szonja 1996-ban a Kecskeméti Katona József Színház, A dzsungel könyve című darabjában megkapta első szerepét, a Túnát. 1998-óta rendszeresen szinkronizál. 2000-től a Vígszinháznál és a Pesti Színháznál játszott. 2005-ben a Centrál Színházban a Legénylakás című darabban volt látható, de 2006-tól már a Madách Színház színésznője volt.

A színpad mellett rendszeresen feltűnt különböző filmekben is, első filmszerepét 1998-ban a Jancsó Miklós által rendezett, Nekem lámpást adott kezembe az úr Pesten című filmben kapta. Majd olyan filmekben szerepelt, mint az Egy szoknya egy nadrág, az Egy bolond százat csinál, a Magyar vándor, a Valami Amerika trilógia.

Majd 2009-2011 között az RTL Klub Csillag születik című tehetségkutató műsorának egyik zsűritagja lett. 2013-tól a Játékszínben a 8 nő, a Legyen a feleségem!, és az Alfődi Róbert által rendezett A Játékkészítő című darabban játszott.

2015-ben mégis maga mögött hagyott mindent és Amerikába költözött. Saját elmondása szerint szeretett volna kitörni a “buta és szőke” szerepéből, ezért hagyta el hazáját és ment a tengerentúlra. 2016-ban az Amerikai Arden Színházban kapott szerepet. 2018-ban a Dobó Kata rendezte Kölcsönlakás című filmben szerepelt, ami 2019 legnézettebb magyar filmje lett. 2019-ben két amerikai filmben a Kecksburg és a Journey of 3 Women című filmekben kapott lehetőséget, hogy megcsillogtassa az amerikai közönség előtt is tehetségét.

Bár az Egyesült Államokban is megtalálják őt a szerepek, élete új fordulatot vett és egy állatkórházban kezdett dolgozni. A jövőben állatrehabilitációval szeretne foglalkozni, főleg lovakkal.

Sokat cikkeztek a bulvársajtóban a színésznőről, amikor 2003. és 2005. között Kásás Tamás vízilabdázóval alkottak egy párt. 2011 márciusában New Yorkban férjhez ment T. Zoltán teniszedzőhöz, azonban két év után, 2013-ban kimondták a válásukat.