Életmód

Ezeket az alapanyagokat mindenképp vedd fel az étrendedbe

A kiegyensúlyozott étrend az alapja az egészségünknek. De bevihetjük-e a megfelelő tápanyagokat az ételeinkkel? Ehhez ad támpontot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta programja.

Az egészséges étrendben elengedhetetlen az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak kiegyensúlyozott mértéke. Az előbbiből naponta 2 g az ajánlott mennyiség, mígy az utóbbiból legfeljebb 10 g. Ezeket ugyanis szervezetünk nem képes önmaga előállítani, így mindenképpen nekünk kell bevinni étellel avagy étrend kiegészítővel. A legjobb, ha étellel biztosítjuk mindezt testünknek. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához

Fotó: shutterstock/Rimma Bondarenko

Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja több olyan élelmiszert is megvizsgált, amelyekben ezek a zsírsavak megtalálhatók. Legutóbb a margarinokat vette górcső alá, amelyből kiderült, hogy az azok dobozán feltüntetett zsírsav mértékek megfeleltek a valóságnak.

Most pedig a margarinok mellett a bio lenmagolaj, a natúr lenmag, a norvég lazac, és a busa került terítékre. Azt szerette volna a hivatal kideríteni, hogy a fogyasztásuk mennyire járul hozzá ezen esszenciális zsírsavak hatékony beviteléhez – tudatta az MTI. A hal mintáknál azt is megvizsgálták, hogy hőkezelés hatására változik-e a két zsírsav mennyisége. Meglepő, de a válasz az, hogy nem. Főzés és sütés után is megmarad bennük az egészséges zsírsavak mennyisége.

A laboratóriumi eredmények pedig igazolták a tudományosan is elismert adatokat. Vagyis a lenmagolajban van a legtöbb omega-3 és omega-6 zsírsav. Így az a margarin tartalmazza a legtöbb omega-3 és omega-6 zsírsavat, amelyet ilyen olajból készítettek. A sorrendben a második legtöbb zsírsavaka tartalmazó étele a norvég lazac, majd a natúr lenmag. Csak ezután következett a busa.
Érdemes tehát ezeket az alapanyagokat beiktatni az étrendünkbe, mert biztosítják számunkra a megfelelő zsírsavakat.