Életmód

A hőhullámok betegségeket okoznak

A nyári hőhullámok egyre gyakoribban és éppen ezért több tanulmány vizsgálta már a hatásait. A legutóbbi meglehetősen aggasztó összefüggéseket talált az emberi egészséggel.

Hőségben még az alvás sem megy olyan jól, még egy egészséges embernek sem. De ennél jóval súlyosabb bajt is okozhat az egyre többször előforduló hőhullám, amely a kibocsátott környezetszennyező anyagok hatására egyre gyakoribb. Ugyanis nem csak a magas hőmérséklet jellemzi, hanem a magas páratartalom is.

Fotó: shutterstock/Antonio Guillem

A kettő kombinációja pedig már komoly egészségügyi gondokat okozhat – figyelmeztet egy új, az Environmental Research Letters című szakfolyóiratban megjelent tanulmány, amelyet az MTI idézett. Mindez már az évszázad végén bekövetkezhet.

Nem csak rosszul aludhatunk tőle és a munkában csökkentheti a hatékonyságunkta, de akár súlyosbíthatja a meglévő mentális gondokat – jósolja Bob Kopp, a Rutgers Egyetem Föld-, Óceán- és Légkörtudományi Intézetének munkatársa, a tanulmány szerzője.

A forró, párás levegő azért nagyon veszélyes, mert hiába izzadunk, az nem párolog el, vagyis nem hűti le a testünk. Így a hőguta komoly veszélt jelent, amely akár halált vagy tartós egészségkárosodást is okozhat, ha elmarad a megfelelő kezelés.

Egy másik tanulmány is vizsgálta a jelenséget és arra jutott, hogy a hőség okozta stressz komoly és költséges kihatással van a mentális egészségre. A PLOS ONE folyóiratban publikált kutatás azt taglalja, hogy az amerikai járványügyi központ 1993 és 2000 között végzett felmérései szerint a forró napokon az amerikai felnőttek nagyobb valószínűséggel szenvedtek mentális egészségi problémáktól, például depressziótól vagy stressztől. Az is jól látszott a felmérsből, hogy a 31 Celsius-fokos vagy annál melegebb napokon, főleg elhúzódó hőhullámok idején szaporodtak meg a mentális gondok.