Gyereknevelés

3 tipp, hogyan neveld őszinteségre a gyereket

Baj-e egyáltalán, ha füllentenek a kicsik? Mit tehetsz, ha szeretnéd ezt megváltoztatni? Segítünk az igazmondás felé terelgetni a kis Háry Jánosokat.

Nálatok is előfordult már, hogy míg a bölcsisként még igazmondó juhász óvodás korára valóságos kis Háry Jánossá változott? Ne ijedj meg, ha füllentésen kapod a gyerkőcöt, ez ugyanis egyáltalán nem tragédia, sőt, egy pozitív dolgot jelez: a kognitív fejlődést mutatja. Te annyit tehetsz, hogy türelemmel és a tőled telhető maximális empátiával állsz hozzá, illetve, hogy beveted a következőket.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

1. Beszélgess vele – Fontos, hogy beszélgess vele, amennyit csak tudsz – bármiről, mindenről, ezzel is azt erősítve benne, hogy kíváncsi vagy a véleményére, és bármi van, te ott vagy és meghallgatod. Így még inkább azt érzi majd, hogy bízhat benned.

2. Mutass jó példát – Ha egy kisgyerek azt látja, hogy a családjában mindenki őszintén elmondja a másiknak, amit gondol, ami aznap történt, vagy ha hibázott, és hogy mindent meg lehet beszélni (még akkor is, ha Anya pár percig egy kicsit mérges is a foltos terítő vagy szakadt cipő miatt), akkor ezt a példát fogja követni, nem pedig a kamuzást.

3. Kezeld a korának megfelelően – Ne felejtsd el, hogy még kicsi, aki tanulja, mi a jó és mi a rossz, ezért ne légy vele túl szigorú. Magyarázd el neki, ha kell, századszor, hogy mit szabad és mit nem. Ha füllentett, mondd el neki, hogy ez neked rosszul esett (ezt már egy hároméves is megérti), és kérd meg, gondoljon bele, neki hogy esne, ha Anya nem mondana igazat. Ugye, hogy rosszul… utána persze nyugtasd meg, hogy te mindig igazat fogsz neki mondani. Türelemmel és következetességgel meg fogja tanulni, hogy neki sem szabad hazudni.