Csillagok

86 éve történt: lelőtték a világ egyik leghíresebb bünőzőpárosát

Bonnie és Clyde körül még életükben hatalmas kultusz alakult ki, ami halálukkal sem csillapodott. 1934. május 23-án elrejtőzött rendőrök várták a bandát Gibsland határában...

Louisiana és Texas állam közös rendőri különítményének nem kellett sokáig várnia: hamar feltűnt Bonnie Parker és Clyde Barrow egy Ford gépjárműben az úton. Szokásosan Clyde vezetett. Megálltak, hogy üdvözöljék Henry édesapját, a rendőrök azonnal tüzet nyitottak rájuk és szitává lőtték a szerelmespárt.

A golyók által szaggatott lukak a bűnözőpáros Fordján. (Fotó: Shutterstock)

Menekülésre esélyük sem volt, ámokfutásuk véget ért. Nevükhöz számos bankrablás, emberrablás és gyilkosság fűződött. Szörnyű tetteik ellenére népszerűek voltak az emberek körében, valóságos rajongótábor alakult ki körülöttük romantikus hősöket kreálva a bűnözőkből.

Kultuszuk haláluk után sem szűnt meg, történetükből legendákat gyártottak. Megannyi feldolgozás, könyv és film készült életükről, az egyik talán leghíresebb Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével készült mozi, ami a páros nevét az egész világon ismertté tette. Nem beszélve arról a reklámról, amivel Henry Ford gépjárművét tették népszerűbbé: egy levélben ugyanis Clyde az autó sebességét és megbízhatóságát dicsérte.

Illusztráció – Bonnie & Clyde (Fotó: Shutterstock)

Bonnie és Clyde 1930 januárjában, Texasban találkozott először, találkozásuk szerelem első látásra volt. Clyde röviddel utána börtönbe került, ahonnét Bonnie szabadította ki őt. Ámokfutásuk 1932-ben kezdődött és a két éves fennállásuk alatt számos bankot, üzletet fosztottak ki Texas, Louisiana és Oklahoma államok területén, valamint legalább egy tucatnyi emberrel végeztek és többeket megsebesítettek. A banda hamar ötfősre bővült, a sajtóban és az emberek között azonban továbbra is csak a párost emlegették.

A nemzeti nyomozóiroda elődje ’32 decemberében kapcsolódott be az ellenük folyó nyomozásba, amely igen lassan haladt. 1933 nyarán egy tűzpárbaj során Buck Burrow életét vesztette, novemberben pedig a másik tagjukat is letartóztatták Houston városában. Bonnie és Clyde az év végére magára maradt. Ekkor a Texas állambeli Easthami Állami Börtönfarmról rabokat szöktettek meg, az egyikük, Henry Methvin édesapja által okozta végzetüket.

Rengetegen kísérték utolsó útjára a párost. (Fotó: Shutterstock)

A rablások után ugyanis rendre Methvin édesanyjánál rejtőzött el a pár. Bonnie és Clyde 1934. május 23-án is épp Louisiana-ba utazott, ez az út azonban másként végződött, ahogy a bűnözők arra számítottak. A rendőri különítmény egy bokros szakaszon ugyanis már várt rájuk. Közel 150 lövést adtak le rájuk, amelyekből állítólag 50 el is találta a rablópárost. A holttesteket Dallasban közszemlére tették , majd kívánságuk ellenére külön temették el őket. Rengetegen kísérték őket utolsó útjukra.