×

Környezetünk

Házi kedvencek irtják az őshonos állatokat

Évente mintegy 300 millió őshonos állattal végeznek a kószáló házimacskák Ausztráliában.

A hivatalos becslések szerint mintegy 2,7 millió ausztrál háztartásban tartanak macskát, az érintett háztartások nagyjából 50 százalékában többet is. Ez összesen 3,8 millió házimacskát jelent.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A házikedvencek nagyjából egyharmada biztonságosan el van zárva a nap 24 órájában, vagyis nem jelent fenyegetést a helyi vadvilágra. A fennmaradó 2,7 millió házikedvenc azonban szabadon mászkálhat és vadászat, ami azt jelenti, hogy fejenként évente átlagosan 110 őshonos állattal – 40 hüllővel, 38 madárral és 32 emlőssel – végeznek. Ez összesen 297 millió őshonos állatot jelent éves szinten.

A Threatened Species Recovery Hub (TSRH) kutatóközpont Wildlife Research című folyóiratban publikált tanulmány szerint a probléma a városokban koncentrálódik, ahol négyzetkilométerenként akár 40-70 macska is kószálhat szabadon, évente együttesen 8100 állatot megölve négyzetkilométerenként.

Számos olyan esetet dokumentáltak, amikor egyetlen szabadon kószáló macska elég volt ahhoz, hogy bizonyos fajok helyi populációi hanyatlásnak induljanak.

A mostani vizsgálat 66 különböző, egyebek között a macskák nyomkövetésére és a székletük elemzésére épülő tanulmány eredményeit használta fel, valamint a macskatulajdonosok körében is felmérést végeztek. Az eredményekből az is kiderült, hogy az éjszaka vadászó házimacskák több emlőst ölnek meg, míg a döntően napközben kószáló társaik inkább madarakkal és hüllőkkel végeznek.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A macskatulajdonosok azzal tudnák megakadályozni, hogy a kedvencük kárt tegyen a vadvilágban, ha a nap 24 órájában a lakásban, vagy elkerített területen tartják őket. De az ausztrál macskatulajdonosok többségének fogalma sincs arról, hogy háziállata rendszeresen kószál a szabadban.