×

Csillagok

Ma ünnepelné születésnapját a világhírű Shakespeare-színész

Laurence Olivier neve egyet jelent a legszínvonalasabb és legeredetibb Shakespeare feldolgozásokkal. Hamlet-adaptációja első nem amerikai alkotásként nyert Oscar-díjat a legjobb filmek között, valamint elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is.

Francia családban a dél-angliai Dorkingban született 1907. május 22-én. Édesanyja korai halála miatt anglikán pap édesapja neveli őt, aki a színpadra szánja fiát. Tehetsége már diákként megmutatkozott, először 1922-ben lépett színpadra A makrancos hölgy Katájaként. 1927-ben már a West Enden játszott, 1931-ben Amerikába hívták próbafelvételre.

Laurence Olivier 1938. (Fotó: https://www.facebook.com/pg/vivandlarry/photos/?ref=page_internal)

Első nagy sikerét 1935-ben érte el a Rómeó és Júlia londoni előadásán. Ekkor ismerkedett meg az egyik próbán a még kezdő színésznővel, Vivien Leigh-vel, akivel először barátságot kötöttek, mely később szerelemmé vált. Fontos fordulópont volt 1937-ben az Old Vic társulatához való szerződése, itt vált ugyanis Anglia mindmáig legnagyobb Shakespeare-színészévé. Olyan darabokban szerepelt, mint például a Hamlet, az V. Henrik, vagy a Macbeth.

Bár 1930-ban házasságot kötött Jill Esmond színésznővel, azonban hamar világossá vált mindkét fél számára, hogy ez tévedés volt. Egy gyerekük született, Tarquin Olivier. Az 1930-as évek második felétől már Hollywoodban is ismert volt: 1939-ben az Üvöltő szelek című filmben Oscar-díjra jelölték.

Ebben az időben mélyült el kapcsolata az ekkor már szintén elimsert színésznőnek számító Vivien Leingh-vel. Több Shakespeare-szerepet is filmre vitt, mint például az V. Henriket, Hamletet valamint III. Richárdot. A Hamletben Vivien volt a partnere, ő alakította Ophelia szerepét. A két színész hamarosan összeköltözött és végül 1940. augusztusában, mire mindketten sikeresen elváltak, Santa Barbarában titokban összeházasodhattak. Rövidesen a kor álompárjaként tekintettek rájuk, akik nemcsak Londonban, de Hollywoodban is a társasági élet kedvelt alakjai lettek.

Vivien Leingh és Laurence Olivier (Fotó: https://www.facebook.com/pg/vivandlarry/photos/?ref=page_internal)

Első Oscar-jelölését 1939-ben kaptaaAz Üvöltő szelek miatt, majd két Shakespeare-adaptációja, az V. Henrik és a Hamlet is bekerült a filmtörténetbe. Az elsőért 1946-ban különdíjjal jutalmazták az Oscar-gálán, két évvel később a Hamlet az első nem amerikai filmként diadalmaskodott a legjobb film kategóriában, és Olivier megkapta a legjobb színésznek járó szobrocskát is.

A háborúban alatt a légierőnél és a haditengerészetnél szolgált, ám a hadnagyot 1944-ben leszerelték, és kinevezték az Old Vic Színház igazgatójává. Szakmai sikereit házassága problémái árnyékolták be. Vivien elvetélt és súlyos depresszióba esett, egyre többször lett úrrá rajta mániás depressziója. Igyekezett felesége hangulatingadozásait kezelni és vigyázni rá, ezért egyre gyakrabban vállalt olyan szerepeket, melynek egyetlen célja volt, hogy felesége közelében lehessen. Laurence-t teljesen felőrölte ez a helyzet és lassan belátta, hogy házassága befejezett. Jó ideig még együtt éltek csak 1960-ban váltak el.

Vivien Leingh és Laurence Olivier (Fotó: https://www.facebook.com/pg/vivandlarry/photos/?ref=page_internal)

1947-ben lovaggá ütötték, 1970-ben – első színészként – bekerült a Lordok Házába. A szakmai sikerek is újra ráköszöntöttek: Spartacus (1960), Khartoum – a Nílus városa (1966), a Maraton életre-halálra (1976) és A brazíliai fiúk (1978). Tiezenegyedszer is Oscar-díjra jelölték, így elmondhatta magáról, hogy fél évszázadon át minden évtizedben jelölt volt. A kitüntetést 1978-ban életművéért is megkapta. 1983-ban, már közel a nyolcvanhoz eljátszotta Lear királyt, szerepelt a Bounty című alkotásban, majd utoljára 1988-ban a Derek Jarman Háborús rekviem című filmjében.

Harmadik házassága Joan Plowright színésznővel meghozta a várva várt nyugalmat a színész számára, 1989-ig, a színész haláláig éltek együtt. Három gyermekük született.

A színészkirály 1989. július 11-én halt meg veseelégtelenségben, temetésén Shakespeare-t olvastak fel, koporsóját Shakespeare művekben szereplő virágokból készült koszorú díszítette, hamvai a londoni Westminster apátságban nyugszanak. A színészlegenda előtt tisztelegve valamennyi színház fényeit kioltották egy órára, az előadások végén a színészek és a közönség egyperces csönddel adóztak emlékének.

Laurence Olivier 1938. (Fotó: https://www.facebook.com/pg/vivandlarry/photos/?ref=page_internal)

Munkássága előtti tisztelgésként 1984-ben a londoni színházi szövetség róla nevezte el legrangosabb elismerését, amely a színházi Oscarnak nevezett amerikai Tony-díj brit megfelelője. A kitüntetettek Harry Franchetti szobrász alkotását vehetik át, amely Olivier-t ábrázolja egyik legendás szerepében, V. Henrikként.