×

Gyereknevelés

A nyári szünetben lehet ottalvós táborokat szervezni

Nemrég a kormány a napközis táborokat engedélyezte és akkor úgy nyilatkoztak, hogy az ottalvósról csak a hónap végén döntenek. Közben mégis döntés született ebben a kérdésben is.

Június 16-tól, azaz a vakáció első napjától szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok az érvényes járványügyi előírások betartásával – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Nyári táborok (Fotó: Shutterstock)

Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu vezetője szerint az ott alvós táborok leginkább a 10-12 évnél idősebb gyermekeknek és szüleiknek voltak fontosak, hiszen ezen korosztály többsége ezt a tábortípust választja.

Az idei évben mind a napközis, mind az ott alvós táborok esetében kiemelt feladat az egészségügyi előírások betartása és betartatása, ami érinti a szülőket is. Idén kiemelten fontos, hogy csak egészséges gyerekek és személyzet vehet részt a táborokban, ezt mindenkinek nyilatkozattal kell igazolni. Kötelező fertőtlenítés lesz a táboroknál, a gyerekeknek pedig higiéniás oktatást kell tartani rögtön a kezdéskor. Azokban a napközis táborokban, ahol 300-an vannak kötelező egy orvosnak is a helyszínen lennie.

A vidéki bölcsődék és óvodák a jövő héttől, a budapestiek június 2-tól visszatérnek a rendes működésre, a gyerekeket mindenféle igazolás nélkül be kell fogadniuk az intézményeknek. Ez azonban csak lehetőség a szülőknek, nem jelenti azt, hogy kötelező bölcsődébe, óvodába járniuk a gyerekeknek.

Tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni.