Csillagok

Ma ünnepli 51. születésnapját Anne Heche

A Hat nap, hét éjszaka, A férfi fán terem, a Fedőneve: Donnie Brasco vagy akár az Amikor a farok csóválja című sokakat elvarázsoló filmek bájos szőke színésznője ma töltötte be az 51-et. Anne Heche nem csak színésznőként, de neves forgatókönyvíróként is elismert Hollywoodban.

Anne Heche 1969. május 25-én látta meg a napvilágot Ohioban. A kis Anne súlyos nélkülözésben nőtt fel. Szülei már 12 éves korában arra kérték, hogy pincérnőként dolgozzon, hogy kiegészítse a családi keresetet. A helyzet tovább romlott, mikor egy évre rá meghalt az édesapja, pár hónappal rá pedig a bátyja is.

Anne Heche (Fotó: Shutterstock)

Mindössze 16 éves volt, amikor kiválasztották az Another World című szappanopera egyik szereplőjének. A tinédzser lány maga mögött hagyva édesanyját úgy döntött, új életet kezd, és hatalmas világsztár lesz Hollywoodban. Az Another World sikere egyre több tévés munkát hozott a fiatal lánynak.

A nagy áttörés viszont csak 1997-ben jött, mikor kiválasztották Maggie Pistone szerepére a Fedőneve: Donnie Brasco című krimiben. A filmben Al Pacino és Johnny Depp oldalán játszhatta a lelkes szövetségi ügynöknő szerepét. Ugyanebben az évben újabb nagy lehetőség pottyant az ölébe, főszerepet kapott Tommy Lee Jones oldalán a Tűzhányó című katasztrófafilmben, illetve feltűnt a Tudom, mit tettél tavaly nyáron című tinihorrorban is. 1997-ben az Amikor farok csóválja című politikai vígjátékban játszhatta a Fehér Ház egyik fontos beosztottját, Robert De Niro és Dustin Hoffman partnereként.

Anne Heche (Fotó: Shutterstock)

Anne Heche máig leghíresebb és legsikeresebb munkája az 1998-ban bemutatott Hat nap, hét éjszaka című romantikus vígjáték volt. A kalandfilmben a dögös, munkamániás divatújságíró szerepében kergette az őrületbe a faragatlan pilótát (Harrison Ford).

A kilencvenes évek végén láthattuk a Visszatérés a Paradicsomba című thrillerben, illetve a sokakat megosztó Hitchcock adaptációban, Gus Van Sant Psycho-jában. A 2000-es években azonban eltűnt az említésre méltó filmekből, egy ideig csak epizódszerepekre kérték fel: szerepelt az Ally McBeal és a Kés/alatt című tévésorozatokban. A szerencse ismét rá mosolygott, amikor megkapta A férfi fán terem című romantikus vígjátéksorozat főszerepét. A sorozatban ő alakította Marint, aki szerelmi csalódása után Alaszkába menekül, ahol természetesen megtalálja a tökéletes férfit.

A színésznő ezután még szerepelt a Toyboy – Selyemfiú a pácban című romantikus filmben Ashton Kutcher oldalán, illetve a Céges Buli című vígjátékban Jhon C. Reilly és Sigourney Weaver partnereként. Legutóbb a 2019-ben bemutatott The Best of Enemies című történelmi filmdrámában láthattuk.

Anne Heche forgatókönyvíróként is elismert, az ő tollából született például a Rebecca bírónő című vígjátéksorozat, és a hetvenes-nyolcvanas évek topmodelljeinek titkos világáról szóló Icon című sorozat is.

Anne Heche (Fotó: Shutterstock)

2001-ben ment hozzá Coleman Laffoon operatőrhöz, akitől 2002-ben megszületett első fia, Homer. 2009-ben elváltak, és a bíróság végül az apánál helyezte el a kicsit. Anne Heche csodás bájával, tündéri arcával és a “szomszéd lány” karakterével számos filmjében került közel a szívünkhöz, és reméljük, még további alkotásokban láthatjuk őt a jövőben is.