Gyereknevelés

3 megoldás büntetés helyett

Az alábbi módszereket alkalmazva is hatékonyan megtaníthatod a gyereknek, hogy tetteinek bizony következménye van.

1. Hozza helyre a hibáját – Valószínűleg veled is előfordult, hogy amikor rosszat csináltál, leszidtak és sarokba állítottak. Holott nem biztos, hogy ettől meg fogjuk tanulni, hogy tetteinknek következménye van. Ezt megtaníthatod a gyerkőcnek úgy is, ha elkerülitek a kukoricán térdelést, és inkább adsz neki egy kis seprűt és lapátot, hogy feltakarítsa, amit eltört, vagy megmutatod neki, hogyan tudja leszedni az irkafirkát az asztalról vagy a konyhaszekrényről.

Büntetés helyett – gyereknevelés (Fotó: Shutterstock)

2. Így kezeld a kíváncsiságát – Előfordulhat, hogy a kicsi azért tört el valamit, mert egyszerűen kíváncsi volt rá, mi az, hogyan működik. Hallgasd meg, mit szeretne tudni, és mutasd meg illetve magyarázd el neki az adott dolog működését. Megbeszélhetitek, hogy például a tabletet megbeszélt napszakokban, felügyelettel használhatja. Így csillapodik a kíváncsisága, te pedig biztos lehetsz benne, hogy nem tesz kárt benne, hiszen ott leszel mellette és szemmel tartod.

3. Tanítsd meg bocsánatot kérni – Óvodás gyerkőcnek már elmagyarázhatod, milyen fontos, hogy bocsánatot kérjünk, ha rosszat csináltunk. Mivel ők még könnyebben tanulnak mesékkel, illetve játékosan, nézhettek olyan mesét is, amiben az egyik szereplő elrontott, tönkre tett valamit, és utána bocsánatot kér attól, akit megkárosított vagy megbántott ezzel. Csemetéd így talán még előbb megérti, hogy tetteiért vállalnia kell a felelősséget.