×

Címlap kép

Fehérpamacsos selyemmajmok születtek

Hármasiker fehérpamacsos selyemmajmok születtek a Miskolci Állatkertben. A kicsik még idejük nagy részét az anyjukba csimpaszkodva töltik és most még csak anyatejjel táplálkoznak.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark közelmúltban született fehérpamacsos selyemmajom, más néven közönséges selyemmajom (Callithrix jacchus) hármasikreinek egyike kapaszkodik éppen az apja hátán.

Fotó: MTI/Vajda János

A 14-18 centiméteres, 400 gramm testtömegű fehérfejű selyemmajmok – a rokon fajoktól eltérően – nem Amazóniában, hanem az Atlanti-óceáni partvidékének esőerdeiben élnek, Brazília délkeleti részén. Bár helyzetük a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája szerint kevésbé aggasztó, de természetes populációik létszáma csökken. Ennek fő oka az Atlanti-partvidéki esőerdők gyors ütemű fogyatkozása: egyes régiókban az eredeti erdőterületnek mindössze 6,8 százaléka maradt meg. A házi kedvencként való befogásuk szintén veszélyezteti őket.

Fotó: MTI/Vajda János

A fehérfejű selyemmajmok kisebb-nagyobb csoportokban élnek, melyek egy szülőpárból és azok vagy egy tucatnyi eltérő korú utódjából állnak. Egy-egy csoport területe 30-60 hektár nagyságú, attól függően, hogy ott hány, a majmok fő táplálékát adó gyümölcsfa található. A napjaikat főképp a magasabb fákon töltő majmok a gyümölcsök mellett fanedvet, rovarokat, pókokat és madártojásokat is fogyasztanak.

A fehérfejű selyemmajmok létszáma az állatkertekben a fajmegmentési programnak köszönhetően stabil, Európában mintegy 250 egyede él 53 intézményben.