Kultúra

Léteznek-e született rossz gyerekek?

Többek között erre a kérdése is választ keres a 2004-es, Oscar-díjra jelölt film, a Kóristák, amit május 30-án, 19:40-től láthatsz a Dunán.

A 2004-es francia filmet még Oscar-díjra is jelölték, amit ugyan nem nyert meg a legjobb idegennyelvű film kategóriájában, A belső tengerrel szemben alul maradt, de így is meghatározó az 2000-es évek európai filmművészetében.

A nemzetközi viszonylatban is elsöprő sikerű francia film egy beszédes nevű nevelőintézetben játszódik. A háborús árvákat, vagy nehezen kezelhető, antiszociális gyerekeket a „Tófenék” intézetben helyezik el. A Tófenék afféle „elfekvő”, itt sem a gyerekek, sem a tanárok nem érzik otthonosan magukat. Ez utóbbiak hanyatt-homlok menekülnek innen, a gyerekek is ezt tennék, ha a rácsok nem akadályoznák meg őket a szökésben. A poroszos elveket valló igazgató reménytelen szörnyetegeknek tartja őket, csak büntetni tud, a dicséret, jutalmazás hiányzik az eszköztárából.

Fotó: Médiaklikk

Ebbe a rideg és embertelen intézetbe érkezik egy nap a munkanélküli zenetanár, hogy felügyelőtanári munkát vállaljon. Clément Matthieu (Gérard Jugnot) szöges ellentéte az igazgatónak: a fiúkból kórust alakít és a zene varázslatos hatalmával kezdi megszelídíteni a fiúkat…

A filmben feldolgozott kérdések mindig fontosak, vannak-e születetten rossz gyerekek, vagy csak egyes felnőttek (tanárok, szülők) nem találják a lelkükhöz a kulcsot?

Forgatókönyvíró: Christophe Barratier, Philippe Lopes-Curval
Zene: Bruno Coulais, Christophe Barratier, Rameau Jean-Philippe
Operatőr: Dominique Gentil, Carlo Varini
Rendezte: Christophe Barratier

Szereplők:
Gérard Jugnot (Clément Mathieu)
Francois Berleand (Rachin)
Kad Merad (Chabert)
Jean-Baptiste Maunier (a gyerek Pierre Morhangea)
Jacques Perrin (a felnőtt Pierre Morhange)
Marie Bunel (Violette)
Thomas Blumenthal (Corbin)

Mi? Mikor? Hol? Kóristák, május 30-án, 19:40-től a Dunán!
A film a vetítés után 7 napig visszanézhető a Médiaklikk oldalán!