Csillagok

Több mint 40 éven keresztül szolgálta a magyar zenei életet - 68 éves lenne Kocsis Zoltán

A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja. Kocsis Zoltán haláláig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója volt.

Kocsis Zoltán Budapesten született 1952. május 30-án. Hároméves korában kezdett el zongorázni. 1957–1963 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult Kadosa Pál és Rados Ferenc tanítványaként.

Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész és zeneszerző vezényel a Mózes és Áron című operája próbáján a Művészetek Palotájában (Müpa). A zeneművet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Énekes Iskola Kórusa és a Honvéd Férfikar közreműködésével adják elő január 16-án. Az operát a világon először a Kocsis Zoltán által megkomponált harmadik felvonással hallgathatják meg a nézők.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, amikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte. 21 évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Néhány év alatt meghívás meghívást követett a világ minden jelentős zenei központjába és fesztiváljára. Huszonöt évesen megkapta a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat, és fellépett a világ számos vezető zenekarával, mint például a Berlini Filharmonikusok, a Royal Filharmonikus Zenekar, a Bécsi Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar.

Rendszeres sztárvendége volt több fontos fesztiválnak, többek között Edinburgh, Párizs, Tours, Luzern, Salzburg, Prága, Menton, és olyan ismert karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Ferencsik János, Lovro von Matacic, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt és Michael Tilson Thomas.

1982-83-ban a betiltott Mozgó Világ folyóirat zenei rovatának vezetője.

1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1984-ben az Érdemes művész címet, hat évvel később a Kiváló művész címet is megkapta. 1987-től, karmesteri pályája mellett, komponált is.

Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója Bartók Béla A csodálatos mandarin című balettjének próbáján a Művészetek Palotájában 2016. október 5-én. A darabot Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájával együtt a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nyitókoncertjén Káel Csaba rendezésében, Vincze Balázs koreográfiájával, a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével mutatják be 2016. október 7-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Denon, a Hungaroton, a Nippon Columbia, a Phonogram és a Quintana lemezcégek részére készített több felvétel után hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt.

1997-ben vette át Magyarország egyik vezető szimfonikus együttesének, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak (akkori nevén Állami Hangversenyzenekar) az irányítását. A nevével fémjelzett, majdnem két évtizedes korszakban az együttes megújult, határozott profilt alakított ki, amely ma is jellemzi működését. Ezekben az években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban szerepelt. A közönség mindenütt világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte.

2005-ben másodjára is megkapta a Kossuth-díjat. Művészeti vezetésével és a Hungaroton gondozásában indult újtára 2006-ban a Bartók Új Sorozat, amelyben a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének művei jelentek hanghordozókon. A sorozatban megjelenő CD-k közül többet rangos nemzetközi díjakkal (MIDEM Classical Award, Diapason d’or, Pizzicato Supersonic-díj) tüntettek ki.

2010. január 16-án mutatták be a Művészetek Palotájában Arnold Schönberg Mózes és Áron című operáját, amelynek harmadik felvonását Kocsis Zoltán komponálta meg. Minden év május 30-án megtartott születésnapi koncertjének bevételét élete végéig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.

Kocsis Zoltán karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a Bartók Plusz Operafesztivál záróhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2016. június 19-én.
MTI Fotó: Vajda János

Kocsis Zoltán tagja volt a Holmi szerkesztőbizottságának, s rendszeresen publikált a folyóiratban. Zeneakadémia nevében rektora, dr. Vigh Andrea szerint „írásai a zenei érzékenység, a zenetörténeti jártasság és a míves fogalmazásmód különleges ötvözetei, a zenei publicisztika magasiskolái.”

2012. szeptember 21-én életmentő szívműtéten esett át. Súlyos betegsége alatt is fáradhatatlanul dolgozott, 2016. november 6-án hunyt el, szinte pontosan annyi idősen, mint Bartók Béla.