Életmód

Tudod a vércsoportod? Megtudhatod mit ehetsz

Arra, hogy az ételek másképp hatnak a különböző vércsoportú emberekre az amerikai Dr. Peter J. D’Adamo jött rá. Ma már a dietetikusok is ajánlják a fogyókúrázók, az egészséges életmódot követőknek.

A vércsoportunktól függ, hogy például az állati fehérjék jó hatással vannak-e az egészségünkre, vagy inkább a vegetáriánus étrend ajánlott a szervezetünknek D’Adamo szerint. Szintén vércsoportunk dönthet arról, hogy a tejre vagy a gabona félékre hogyan reagálunk, hiszen sok ember érzékeny a tejre vagy a lisztre.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

D’Adamo az elméletét azzal bizonyította, hogy a különböző vércsoportú emberek vörösvértestjeinek felszínén lévő receptorok eltérő módon reagálnak az élelmiszerekben található lektinekre, vagyis fehérjékre. Ez azt jelenti, hogy egyes ételeket „ellenségként”, más ételeket „barátként” azonosítanak ezek a receptorok. Ezért van, hogy míg például a A vércsoportúaknak inkább a vegetáriánus étrend ajánlott, addig az AB vércsoportúak jól reagálnak az állati fehérjékre. Ez ugyanígy igaz az egyes tejtermékekre és gabonákra, melyekre szintén más-más módon reagálnak a receptorok.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a vércsoportoknak ajánlott étrend betartásával megelőzhetjük egyes betegségek kialakulását. A leggyakoribb betegségek, melyeket könnyen elkerülhetünk a vércsoport diétával, az emésztési gondok, a magas vérnyomás, a bélbetegségek, az asztma, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, sőt még a különféle allergiák vagy koncentrációs problémák is.

Az alábbiakból most megtudhatod, hogy a vércsoportodtól függően mely ételeket ajánlják leginkább a szakértők, illetve melyek azok, amik kerülendők.

A 0-ás vércsoportúak ehetik
A hús és halak közül: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat, pontyot, sügért, heringet, pisztrángot, makrélát, tonhalat és lazacot.
Tejtermékek közül: nem ajánlott a tejtermékek fogyasztása, kivéve a zsírszegény kecske- és fetasajt.
Gabonafélék közül: árpát, rizst.
Gyümölcsök közül: fügét, szilvát, ringlót, almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit.
Zöldség félék közül: articsókát, salátákat, brokkolit, fokhagymát, karalábét, póréhagymát, babot, burgonyát, zöldborsót, édesköményt, újhagymát.

Kerüljék
A libát, a kacsát és mindenféle füstölt húst és halat, a gombát, az avokádót, a búzából készült ételeket és a tejtermékeket.

Az A vércsoportúak ehetik
Halak közül: a pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot.
Tejtermékek közül: Kecskesajtot, kecsketejet.
Gabonafélék közül: Szinte mindent, kivéve a durum- és a teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket.
Zöldségfélék közül: articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát.
Gyümölcsök közül: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát.

Kerüljék
A húsféléket minden formában, a tejtermékeket, kivéve a kecsketejet és a kecskesajtot, a burgonyát, a csicseriborsót és a vörös babot, a durum lisztet és a teljes kiőrlésű lisztféléket.

A B vércsoportúak ehetik
A húsfélék és halak közül: vadakat, bárányt, nyulat, heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat.
Tejtermékek közül: szinte bármit, kivéve a penészes sajtokat
Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet.
Zöldségek közül: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, póréhagymát, fejes káposztát, karalábét, burgonyát .
Gyümölcsök közül: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét.

Kerüljék
A libát, a kacsát, a csirkét, a tyúkot, a sertést, az osztrigát, a kagylókat, a tintahalat, a penészes sajtokat, a kukoricalisztet, a hajdinát, a kukoricát, a tököt, az avokádót, a retket, a paradicsomot és minden magot és diót.

Az AB vércsoportúak ehetik
A hús-és halfélék közül: nyulat, bárányt, pulykát, csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt.
Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát és kecskesajtot.
Gabonafélék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját
Zöldségek közül: a tököt leszámítva bármit.
Gyümölcsök közül: Mindenféle gyümölcs ajánlott.

Kerüljék
A borjút, a marhát, a sertést, a szarvast, a camambert, a parmezánt és a brie sajtot, a zsíros tejet, a hüvelyeseket, a kukoricát, a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát az olajbogyót és a csonthéjasok közül mindent, a földimogyorót kivéve.