Csillagok

73. születésnapját ünnepli Benkő Péter

Benkő Péter magyar színművészt számos emlékezetes színpadi szereplése mellett olyan meghatározó kosztümös, történelmi filmekből ismerhetjük, mint A koppányi aga testamentuma, A fekete város, az Egri csillagok vagy akár a Különös házasság.

Benkő Péter 1947. június 1-én látta meg a napvilágot Budapesten. Édesanyja, Molnár Borbála első házasságából született egy féltestvére, dr. Spett Borbála. Édesapja, a Jászai Mari-díjas érdemes-és kiváló művész, Benkő Gyula volt.

Benkő Péter színművész.
MTI Fotó: Farkas Tamás

Már gyermekkorában eldöntötte, hogy apja nyomdokaiba lép, és felvételizik a Színművészeti Főiskolára. A fiatal tehetséget az első próbálkozásra felvették Szinetár Miklós osztályába. Már a főiskolai évei alatt megkapta élete első filmes főszerepét, Babocsai Lászlót alakította A koppányi aga testamentuma című tévéfilmben.

A Főiskola elvégzése után rögtön szerződést ajánlottak neki a József Attila Színházban, ezt követően a Thália Színház, illetve az Arizóna Színház tagja volt. 1999–2013 között a Soproni Petőfi Színház vendégművészeként lépett színpadra. 2013 óta pedig a Turay Ida Színház vendégművészeként láthatjuk számtalan remek szerepben.

Benkő Péter Bíró és Hűvösvölgyi Ildikó (Bíróné szerepében Móricz Zsigmond: Sári bíró című színművének próbáján, az Óbudai Kulturális Központban. A Turay Ida Színház produkcióját október 8-án mutatják be Mikó István rendezésében.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Benkő Péter élete során több, mint 60 színpadi szerepben és több, mint 40 filmszerepben játszott. Legemlékezetesebb színpadi alakításai közé sorolható: Ephesusi Dromio szerepe, William Shakespeare Tévedések vígjátéka című darabban, Gyéres szerepe Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művében, Silvio szerepe Carlo Goldoni Két úr szolgája című színműben, Jenő szerepe Jókai Mór A kőszívű ember fiai című műben, Gál szerepe Molnár Ferenc Játék a kastélyban című színműben és Skibinski szerepe Spiró György Az imposztor című darabjában.

Meghatározó színfoltja volt a magyar filmgyártásnak is. Leginkább történelmi filmekben játszott nagy szerepeket, de számos tévévígjátékban és filmdrámában is bizonyította tehetségét. Köztük a leghíresebb alakításai, A fekete város, az Egri csillagok, a Különös házasság, a Dorottya, a Kisváros, A pogány Madonna, a Csínom Palkó vagy akár a Fürkész történetei című nagy sikerű magyar filmek.

Buttler gróf szerepében Benkő Péter a Különös házasság című tv film egyik jelenetében.
MTV Fotó: Szabó Róbert

1973-ban feleségül vette a légiutas-kísérő Varga Katalint, aki két évvel később, 1975. január 15-én egy repülőszerencsétlenségben vesztette életét, amikor a Budapestről Berlinbe tartó gép lezuhant.

Második házasságából született meg egyetlen gyermeke, Benkő Márton. Jelenleg harmadik feleségével, Friedbauer Klaudiával él, akivel 2010-ben házasodtak össze.