Címlap kép

Ennyire cuki egy egynapos teve

Alig egy napos a fotón látható kis teve, ami ezzel a Fővárosi Állat- és Növénykert legfiatalabb lakója.

Már több mint 5 ezer évvel ezelőtt háziasította az emberiség a „sivatag hajóját”. Érdekesség, hogy a  török háborúk idején nagy számban jutottak el tevék Magyarországra, amikor az anatóliai török hadsereg lépett az ország területére, akiknek odahaza Kis-Ázsiában ez volt az egyik fő málhás állat. A teve ennek ellenére nem terjedt el itthon, mivel nem volt képes alkalmazkodni a zord európai telekhez.

A hajnalban született tevecsikó a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. május 29-én. Iringó, a 13 esztendős tevekanca nőstény tevecsikója néhány órán belül lábra is állt. Fotó: MTI/Kovács Attila

A tevék akár 40 évig is élnek és ami még érdekes, hogy 4-7 napig elvannak ivás nélkül, sőt, akár 10 hónapig is, ha nem dolgozik és a táplálékában van elég nedvesség. Viszont, ha iszik, akkor 5-10 perc alatt 100 liter folyadékot képes elfogyasztani. A teve vörösvértestjei kinyúlnak, megdagadnak, ezért nem pusztul el ennyi víztől.

A szomjas teve vizelete csak 1/5 része a normálisnak, széklete pedig annyira száraz, hogy azt tűzrakásra használják fel. A teve az izzadását is szabályozza. A testét borító finom gyapjú hőszigetelést végez, ezért teste nem melegszik túl. Belső hőmérséklete akár 41 °C-ra is felmegy, mire egyáltalán izzadni kezd. Kiszáradása elérheti a testsúly 25–30%-át is, ami kb. kétszer akkora, mint amit a többi emlős kibír.