Csillagok

78 éves lett a Nemzet Színésze címmel kitüntetett színésznő

Almási Éva több, mint 100 darabban és 58 filmben szerepelt, leghíresebb filmszerepe A hídemberben volt.

Almási Éva 1942. június 5-én született Budapesten. 1961-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1965-ben diplomázott. Már a főiskola előtt volt lehetősége fellépni a Petőfi Színházban, a diplomát követően pedig a József Attila Színház társulatának tagja lett három éven keresztül.

1968-ban a Madách Színházhoz szerződött, ahol kilenc éven keresztül dolgozott. Majd három évig a Vígszínházban vállalt fellépéseket, 1991-től pedig szabadúszó. 1995-ben, egy évadra leszerződött a Szigligeti Színházhoz, aztán újra visszatért a szabadúszáshoz.

Almási Éva sokszínűségét klasszikus és modern, tragikus és komikus darabokban kamatoztatta. Sikert és népszerűséget hozott szerepei voltak: Eszter a Képzelt riportban, Erzsébet királynő a III. Richárdban, Júlia a Csodás, vagy Júlia!-ban és Gertrudis a Bánk Bánban.

A színház mellett a filmezést is korán kipróbálta, 1965-ben szerepelt a Villon című filmben, majd sorra megtalálták őt a szerepek, játszott az Egy magyar nábobban, a Különös házasságban, majd a Próféta voltál, szívem következett. A ’70-es éa ’80-as években folyamatosan forgatott, így többek között olyan sikeres alkotásokban láthattuk viszont, mint a Házasságtörés, a Peer Gynt, a Régimódi történet vagy a Charlie nénje.

Legemlékezetesebb filmes és tévés szerepei: Nyaralók, Próféta voltál szívem, A fekete város, Maya, Merénylők, Kettévált mennyezet, Villámfénynél, A kertész kutyája, Kreutzer szonáta, Egy szerelem három éjszakája, a kétrészes televíziós Bánk bán, A hídember, Charlie nénje, Boldog születésnapot, A két Bolyai.

Sok pályatársához hasonlóan ő is kipróbálta a rendezést, többek közt a Thália Színház Új Stúdiójában 2003-ban színpadra vitte Osborne Dühöngő ifjúságát.

1989–től öt éven keresztül volt az Aase-díj kuratóriumának tagja. 1995–1996 között a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, azóta ismét szabadfoglalkozású.

Az évek során számos díjjal jutalmazták munkásságát: 1973-ban Jászai Mari-díjat, 1978-ban Érdemes művész díjat, 1986-ban Kíváló művész díjat, 1997-ben Kossuth-díjat kapott, majd 2002-ben a Magyra Köztársasági Érdemrend keresztjével is kitüntették. 1997-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává tették. 2016. március 16-án pedig a nemzet színészévé választották Psota Irén helyére, akinek az emlékére megalapította a Psota Irén-díjat.

Még fiatalon hozzáment Balázsovits Lajos színészhez, akitől 1975. június 13-án lánya is született, Balázsovics Edit. A pár lánya szintén a színészetet választotta hivatásául és 2005-ben fiúunokával, Richárddal ajándékozta meg szüleit.