×

Gyereknevelés

Az SOS Gyermekfalvakat is nehéz helyzetbe hozta a járvány

Az SOS Gyermekfalvakat eddig sikeresen elkerülte a járvány a számos óvintézkedésnek köszönhetően. A biztonsági intézkedések, az iskolák és óvodák bezárása miatti többszöri étkezés és a digitális oktatáshoz, valamint az egészségügyi óvintézkedések miatti szükséges eszközök beszerzése azonban drámaian megnövelte a civil szervezet költségeit, miközben a gazdasági válság miatt nagymértékben csökkent a vállalatok felől érkező adomány.

Az SOS Gyermekfalvak nagyságrendileg 1,5 millió forintot költött eddig arra, hogy biztonságban tudhassa nevelőszülői családjaikat védőfelszerelések, tisztítószerek, fertőtlenítőszerek és egészségügyi maszkok eljuttatásával. Emellett, a digitális oktatás lehetővé tétele érdekében számítógépeket szereztek be és erős internet kapcsolatot biztosítottak a családoknak, hogy a gyerekek zökkenőmentesen haladni tudjanak a tanagyaggal.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A családokat a gyerekek napi ötszöri étkeztetése is megterhelte. A hirtelen keletkezett extra kiadások csökkentése érdekében az Alapítvány összesen 3 millió forintot fordított a támogatásukra. Nem csak a nevelőcsaládok szembesültek váratlan költségekkel, hanem maga az SOS is. Az intézkedések súlyos anyagi vonzatai olyan gazdasági környezetben érték őket, amikor a vírushelyzet következményei az adománygyűjtési bevételeiket is veszélybe sodorták.

„Sok mindent tettünk a járvány elleni védekezés érdekében, és boldogok vagyunk, hogy eddig még minden SOS család egészségét sikerült megóvnunk. Azonban a védekezés sok extra kiadással járt, és ezeket most pótolnunk kell, hogy a hatáskörünkbe tartozó közel 400 gyerek továbbra se szenvedjen hiányt semmiben. Nem tudjuk, hogy meddig tart még a járvány-időszak, de az élet lassan újraindul. A családoknak és a velük dolgozó szakembereknek továbbra is biztosítani kell, hogy állandóan rendelkezésre álljon számukra a megfelelő védelem. Arra készülünk, hogy még hónapokig óvnunk kell a családokat, és gondoskodnunk az egészségük védelméről.” – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A jelenlegi helyzet számtalan olyan vállalati szektornál változást hoz, melyek adományaira nagyban támaszkodtak eddig. Eddig már két szektor is jelezte, hogy az idei évben valószínűleg nem fogja tudni anyagilag támogatni a gyermekek biztonságos otthonának fenntartását: a szállodaszektor és az autógyártás. Ezért most a lakossághoz fordul a nagymúltú civil szervezet, hogy magánadományokból pótolja a kieső vállalati támogatást.

Az SOS Gyermekfalvak továbbra is azon dolgozik, hogy a sokszor évekig náluk élő gyermekekről a nap 24 órájában gondoskodjanak részben állami, de nagyobb részben a magán- és vállalkozói adományokból. Aki szeretne segíteni az alapítványnak ebben a nehéz helyzetben, a honlapon talál több információt.