Környezetünk

Kiderült, milyen állat miatt riasztották a rendőröket

Egy 12 méteres bálnatetem sodródott partra pénteken a délkelet-angliai Essex megyében.

Az interneten közzétett képeken látszik, ahogy a nagytestű emlős, feltehetőleg egy közönséges barázdásbálna, élettelenül fekszik a hátán Clacton-on-Sea egyik homokos partjának közelében.

A British Divers Marine Life Rescue nevű jótékonysági szervezet a tetem mérete alapján arra következtet, hogy fiatal példányról lehet szó.

A Tengerészet és Parti Őrség Hivatalának közlése szerint a rendőrök azután érkeztek ki a helyszínre, hogy péntek hajnalban bejelentések érkeztek egy „méretes objektumról” a parton. Az essexi rendőrség lezárta a területet, felszólította a helyieket, hogy ne közelítsék meg a tetemet, amelynek elszállítását már szervezik.

Barázdásbálna (Fotó: Shutterstock)

A közönséges barázdásbálna a maga 27 méteres hosszúságával a világ második legnagyobb emlőse a kék bálna után. Roy Chapman Andrews amerikai természettudós az 1910-es években a közönséges barázdásbálnát „a tengerek agárjának” tartotta, mivel amikor az állatot üldözőbe vették, áramvonalas testfelépítésével gyorsan és könnyedén menekült el. A Természetvédelmi Világalap (WWF) a veszélyeztetett fajok közé sorolja.