Közélet

Több városban zajlottak tüntetések a rendőri erőszak ellen

Az Egyesült Államok több nagyvárosában zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban, amelyek kiváltó oka az volt, hogy május 25-én egy férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után.

Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

Több amerikai városban zajlottak tüntetések a rendőri erőszak ellen helyi idő szerint hétfőn: Chicago egyik elővárosában, Ciceróban ketten életüket vesztették a megmozdulás során, és legalább hatvan embert őrizetbe vettek – számoltak be amerikai hírforrások.

A városban több üzletet kifosztottak a tiltakozók. Az NBC amerikai hírcsatorna szerint több mint 100 rendőr volt bevetésben. A Missouri állambeli Saint Louisban négy rendőrt ért találat – közölték a helyi hatóságok a Twitteren. A sebesülteket kórházba szállították, nincsenek életveszélyben. Egyelőre nem tudni, ki lőtt rájuk. Las Vegasban két helyszínen lőttek rá a rendfenntartókra a helyi rendőrség szerint.

A tüntetésekkel kapcsolatban Barack Obama volt amerikai elnök is felszólalt, aki arra kért minden tüntetőt, hogy békés úton tüntessenek.

Eközben a közösségi médiában egyre több híresség, cég, celeb hívja fel a figyelmet az egyenlőség fontosságára, arra, hogy minden élet számít. A legutóbbi posztokat, a #blacklivesmatter és a #blackouttuesday hashtagekkel posztolták, ezzel hívják fel a figyelmet az üzenet fontosságára. De nem csak celebek, hanem cégek is fontosnak tartották, hogy felszólaljanak, így tett a Nike is.

George Floyd halála megrázó és megdöbbentő, az Európai Unió elítéli a rasszizmus minden formáját – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden, a George Floyd rendőri erőszak nyomán bekövetkezett halálára és az azt követő tüntetésekre utalva.

Josep Borrell elmondta, „a szerencsétlen eset a hatalommal való visszaélés eredménye”. Minden társadalomnak figyelnie kell arra, hogy kerülje a túlzott erőszak alkalmazását – tette hozzá.

Kijelentette, az európaiak támogatják a békés tiltakozáshoz való jogot, ugyanakkor elítélnek minden erőszakos cselekedetet és a faji előítéleten alapuló gyűlölet minden formáját.