Közélet

Visszatér az élet a boltokba

A koronavírus-járvány miatt idén már több csúcsot és völgyet is megjárta a kiskereskedők, a pánikfelvásárlást követő lassulást még a böjti időszak vége sem tudta ellensúlyozni.

Meghozta a vásárlási kedvet a második mozgó ünnep – derül ki az eladásokból. A koronavírus-járvány miatt idén már több csúcsot és völgyet is megjárta a kiskereskedők, a pánikfelvásárlást követő lassulást még a böjti időszak vége sem tudta ellensúlyozni. Most viszont úgy tűnik, hogy ismét bátorodik a lakosság, vagy csak elfogytak a nehéz napokra beszerzett készletek?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a fogyasztási szokások folyamatosan változnak, még egy járványhelyzetben is. Hozzátette, főleg márciusban nagyobb felvásárlásnak voltunk tanúi, majd a húsvétot követő időszakban egy nyugodtabb periódus következett, a fogyasztók sokkal megfontoltabban, kiegyensúlyozottabban vásároltak, a túlköltekezés teljesen megszűnt.

Fotó: Shutterstock

Kiemelte, idén a húsvéti cikkek felhalmozását is kihagyták a vásárlók. Hozzátette, ez talán annak is betudható volt, hogy nem lehetett nagy családi körben ünnepelni Jézus feltámadását.

„Pünkösdkor azonban szabadabbá váltak a fogyasztók, többet vásároltak, mint húsvétkor. Így elmondható, hogy az élelmiszerkereskedelem lassan visszatér a rendes kerékvágásba” – fogalmazott.

A kereskedelmi ágak közül a legnagyobb forgalmat az elektronikai cikkeket forgalmazó áruházak és weboldalak bonyolították le.
Hozzátette, márciusban a Központi Statisztikai Hivatal adati szerint a magyarok körülbelül annyi elektronikai cikket vásároltak, mint a karácsonyi időszakban.