Csillagok

59 a Vissza a jövőbe Marty-ja

Az ismertséget a Családi kötelék című sorozattal, a világhírnevet pedig a Vissza a jövőbe című filmekkel szerezte. Michael J. Fox ma ünnepli születésnapját.

A kanadai színész Michael Andrew Fox néven született Edmontonban, Albertában. Kiskorában sokat költöztek, mert apja katona volt, és mindig máshová vezényelték. Már gyerekkorában vonzódott a művészetek felé, sokat rajzolt, sőt verseket és kisebb történeteket írt kisiskolásként. Majd drámaórákra járt, és barátaival alapított együttesben gitározott.

Michael J. FOX amerikai színész (MTI/EPA/Steve Pope)

Első szerepét 17 évesen kapta a Leó és én című kanadai sorozatban, ahol egy 12 éves fiút alakított. 18 évesen Los Angelesbe költözött, ahol három évig szinte nyomorban élt. 1982-ben megkapta Alex P. Keaton szerepét a Családi kötelékek című sorozatban, ami meghozta számára az ismertséget.

1985-ben eljátszotta Marty McFly szerepét Robert Zemeckis Vissza a jövőbe című sci-fi vígjátékában, amivel egycsapásra világhírűvé vált. Az év legsikeresebb filmje lett: elnyerte a Hugo-díjat, a Saturn-díjat, az Academy Awardson is tarolt, és jelölték Golden Globe-ra is. A sikernek köszönhetően két folytatást készítettek hozzá, valamint egy animációs sorozatot, videojátékokat, sőt még musicalt is.

A főbb szerepekben Michael J. Fox mellett Christopher Lloyd és Lea Thompson láthatók. Fox alakítja Marty McFly-t, a tizenéves srácot, aki balszerencsés körülmények közepette visszakerül 1955-be, ahol találkozik majdani szüleivel. Nemcsak össze kell hoznia őket, de annak is meg kell találnia a módját, hogy Dr. Emmett Brown segítségével visszajusson 1985-be. Később olyan filmekben szerepelt, mint a Dupla vagy semmi, a Doc Hollywood és a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő.

1988-ban feleségül vette Tracy Pollan színésznőt. 1989-ben megszületett első gyermekük, Sam.

Tracy Pollan ésMichael J Fox (Fotó: Shutterstock)

30 éves korában kiderült, hogy fiatalkori Parkinson-kórban szenved. Diagnózisát csak családjának és legközelebbi barátainak mondta el. Az orvosok ekkor még 10 jó évet jósoltak neki, ami után vissza kellett volna vonulnia. Az alkoholhoz menekült, de hamarosan rájött, hogy az nem segít a helyzetén.

Felesége segítségével leszokott az ivásról, majd több filmet forgatott le egyszerre. Például a Szenzációs recepciós, a Szerelem a Fehér Házban, A pénz boldogít, és a Törjön ki a frász! című filmeket. Ezután belekezdett egy tévésorozatba, a Kerge városba, melynek főszereplője és társproducere is volt. 1995. február 15-én ikerlányai születtek, Aquinnah és Schuyler. 1998-ban hét évnyi titkolózás és találgatás után az egész világot megdöbbentette azzal, hogy betegségét nyilvánosságra hozta. Ebben az évben végrehajtottak rajta egy sikeres agyműtétet, ami a betegségén nem, de egyes tüneteken enyhített.

Michael J. Fox (Fotó: Shutterstock)

1999-ben egészsége romlása miatt otthagyta a Kerge várost, szerepét Charlie Sheen vette át. 2001 novemberében megszületett negyedik gyermekük, Esme. 2002-ben Stuart Little kisegér hangja volt, majd az Atlantis – Az elveszett birodalom című rajzfilm főhősének kölcsönözte hangját. Jelenleg adományokat gyűjt, és lobbizik a Michael J. Fox Parkinson Alapítvány részére, amelynek célja a betegség gyógymódjának kutatása. Legtöbb idejét családjával tölti.