Életmód

Egyszerű tippek, hogy újra koncentrálni tudj

Vannak időszakok, amikor egyszerűen képtelenek vagyunk koncentrálni és úgy érezzük, hogy szinte köd ült az agyunkra. Ilyenkor nem érdemes erőltetni a munkát, inkább vesd be az alábbi trükköket.

Ki ne ismerné azt az állapotot, amikor csak kínlódik a munkával, mert nem tud koncentrálni. A feladat, amit egyébként gyorsan, legfeljebb fél óra alatt megoldanánk, az ilyen esetekben akár órákba is kerülhet. Mindennek számos oka lehet a különböző betegségektől a kialvatlanságon át a stresszig.
Ilyenkor jót tesz egy kis mozgás, esetleg egy jó zuhany. De van még néhány megoldás, amely segít túllépni a kellemetlen állapoton.

Fotó: shutterstock/pathdoc

Beszélj hangosan
Amikor egyedül dolgozol, például otthon home office-ban, akkor teljesen elmerülhetsz a gondolataidban. Így előfordulhat, hogy szétszórt leszel és egész egyszerűen nem tudsz megfelelően koncentrálni. Ilyenkor segíthet az, ha hangosan beszélsz. Akár felhívsz valakit, akár a kutyádhoz, netán magadhoz intézel jópár mondatot, segíthet visszatérni a napi feladatokhoz és hatékonyabb lehetsz.

Jegyzetelj kézzel
Azt már több kutatás is bebizonyította, hogy az, aki rendszeresen ír kézzel, az sokkal összeszedettebb. Diákoknak segíthet könnyebben tanulni, átlátni és megérteni a tananyagot. Ugyanezen elven próbáld meg kézzel leírni a napi teendőidet vagy akár a terveidet, így sokkal jobban tudsz rá koncentrálni. Összeszedettebben tudod végig csinálni a napot és eredményesebb lehetsz. Ez arra is remek alkalom, hogy csak elszakadj a monitortól és kizökkentsen a monotonitásból.

Ne legyen bűntudatod
Légy megértő magaddal. ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha egy-egy időszakban elfáradtál és képtelen vagy koncentrálni, pedig még sok teendőd lenne. Adj magadnak időt és csökkentsd az elvárásaidat magaddal szemben. Persze nem könnyű ezt megtenni, amikor szorítanak a határidők a feladatok pedig egyre tornyosulnak. Ilyenkor gondold át kitől kérhetnél segítséget, akár határidő hosszabbításra, akár feladat átadásra, akár egyéb kreatív megoldást. Ha ezek egyike sem lehetséges, akkor kezdd a könnyebb, egyszerűbb feladatokkal. Így lesz egy kis sikerélményed és máris nagyobb lendülettel tudsz haladni.