Gyereknevelés

Így szoktathatod le a gyereket az ujjszopizásról

Nem lesz szükség szigorra, kiabálásra, sem arra, hogy csípősbe vagy keserűbe mártsd a gyerkőc ujjacskáját – a következőkkel ennél finomabban is felgyorsíthatod az ujjszopizásról való leszokást.

A kicsiknek 4-5 éves koruk környékére le kell szokniuk az ujjszopizásról, az állcsont és a fogak megfelelő fejlődése érdekében. Ez általában megy is nekik maguktól, de a következőkkel felgyorsíthatod egy picit a folyamatot.

Így szoktathatod le a gyereket az ujjszopizásról (fotó: Shutterstock()

1. Limitáld az időt – Ne tiltsd és ne kiabálj rá, ha szopizik, inkább afféle kompromisszumos megoldásként beszéljétek meg, hogy mikor szabad. A délutáni alvás vagy az esti mese idején átmenetileg engedheted neki, de beszéld meg vele, hogy hamarosan majd nem szeretnéd, ha szopná az ujját.

2. Kérd meg, hogy ne csinálja – Egy nyugalmas pillanatban beszélj vele erről. És ha megkérdezi, hogy miért, csak mondd el neki, hogy azért, mert csúnyán nőhetnek a fogacskái, vagy ha koszos a keze, és úgy veszi be a szájába, attól meg is betegedhet.

3. Jó példa – Találj egy példaképet, aki nem szopizza az ujját. Ez lehet például egy nagyobb tesó, idősebb ovistárs vagy kedvenc mesehős – hidd el, a jó példa arra ösztönzi majd csemetédet, hogy ő is leszokjon az ujjszopiról.