Környezetünk

Közösen énekeltek a hajnani esőerdőben

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására.

Az erőirtás és az orvvadászat a kihalás szélére sodorta a fajt, mely ma már csak a kínai Hajnan-szigeten él vadon. Az 1950-es években kétezerre becsülték a számukat, az 1970-es évekre már csak kevesebb mint 10 maradt belőlük.

Gibbon (Fotó: Shutterstock)

A legutóbbi egyedszámlálás szerint populációjuk megháromszorozódott, a több mint 30 állat öt különböző családi közösségben él. A törékeny populáció a hongkongi Kadoorie Farm és Botanikus Kert hajnani gibbonokat mentő projektje több évtizedes munkájának köszönhetően növekedett ekkorát.

A gibbonok arról híresek, hogy ügyesen lendülnek ágról ágra az erdei lombkoronában, miközben hangos kiáltásokkal jelzik területük határait. Az ivarérett példányok hajnalonta duettet énekelnek, hogy összetartozásukat erősítsék.

A helyiek tavaly lettek figyelmesek egy pár kiáltásaira az erdőnek egy olyan részéből, amelyik távol esett a fő populáció területétől. Később meg is figyelték őket, hallották a közös éneküket, ami arra utal, hogy stabil párrá fejlődtek. Az állatvédők nagy jelentőségűnek tartják egy ötödik aktív pár felfedezését az erdő egy különálló részében, reményeik szerint növeli a faj fennmaradásának esélyeit.