Környezetünk

3 alapszabály, ha kutyával indulsz hosszabb autóútra

A kutyás családok többségénél alap, hogy négylábú társukat is magukkal viszik, ha távolabbi úti cél felé indulnak. Összefoglaltuk, mikre kell ilyenkor leginkább odafigyelni.

Kutyával autókázni (Fotó: Shutterstock)

1. Készítsétek fel a kutyust – Akár kölyök, akár idősebb négylábúval indultok el, fontos, hogy ne akkor üljön először kocsiban. A nyaralás előtt néhányszor furikázzatok vele, hogy megszokja az autózást, az új környezetet, az ezzel járó zajt és más szagokat.

2. Fontos a biztonság – Szerezz be speciális hámot vagy rögzített bokszot a kutyusnak, hiszen ő is családtag, az ő biztonságára is fokozottan figyelni kell. Sokan még mindig úgy utaznak a kedvencükkel, hogy a hátsó ülésen szállítják, vagy egy családtag ölében ül – ezek mind-mind balesetveszélyesek. Ahogyan az is, ha lehúzod neki az ablakot, és ő kilógatja a fejét. Ez tényleg nagyon cuki, de ha levegőre vágyik, inkább kapcsold be neki a klímát.

3. Figyelj a jelzéseire – Időnként pillants hátra, hogy minden rendben van-e. Elképzelhető, hogy miután bekuckózott, órákig aludni fog, így nem kell megállnotok. De az is lehet, hogy előbb kell megitatni, pisiszünetet tartani, szerpentines utak esetén a gyomra megnyugtatása végett meg kell állnotok levegőzni… egyszóval legyetek rugalmasak, és figyeljetek a kutyára, így minden rendben lesz!